W codziennym jadłospisie poza warzywami i owocami, dobrze jest uwzględniać również wartościowe źródła węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz białka. W tym przypadku odpowiednim wyborem są kasze, które dostarczają każdego z tych składników. Poznaj wartości zdrowotne i odżywcze kasz oraz sprawdzone sposoby na włączenie ich do diety całej rodziny.
Witaminy i składniki mineralne obecne w kaszach
Kasze to pełnoziarniste produkty zbożowe będące cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych w naszej diecie. Wytwarzana z prosa kasza jaglana zawiera między innymi witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor oraz krzem, które mają dobroczynne działanie na stan całego organizmu. Kasze wytwarzane z innych zbóż, takich jak gryka czy jęczmień mają również swoje unikatowe dobroczynne właściwości.
Wartości odżywcze kasz
Kasze nie należą do produktów wysokokalorycznych. Dla przykładu wspomniana wcześniej kasza jaglana to ok. 350 kalorii w 100 gramach suchego produktu. Pełnoziarniste zboża są za to sycące. Posiłek przygotowany z ich udziałem zaspokaja głód na długo za sprawą białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. W 100 gramach suchej kaszy jaglanej zawarte jest aż 11 gramów białka oraz blisko 4 gramy błonnika. Taka sama porcja kaszy gryczanej dostarcza organizmowi 12 gramów białka oraz 10 gramów błonnika. Regularne jadanie dań skomponowanych na bazie kasz oraz innych pełnoziarnistych produktów wpływa pozytywnie na pracę jelit i ogólne samopoczucie.
Które kasze warto włączyć do diety?
Dieta Twojej rodziny może opierać się na różnych rodzajach kasz. Poza przywołanymi już w tekście kaszami: jaglaną, gryczaną oraz jęczmienną, do tworzenia posiłków możesz wykorzystać również kaszę z samopszy, kaszę owsianą czy kaszę manną. Każda z nich jest wyjątkowa i charakteryzuje się inną wartością odżywczą. Dlatego warto sięgać po różne rodzaje kasz.
Kasza nie tylko na obiad
Przekonanie oraz kulinarne doświadczenie mogą Ci sugerować, że z kaszy tworzy się jedynie obiady. Rzeczywiście, jest to najpopularniejsze rozwiązanie, ale nie jedyne. Kaszę można jadać w wielu wydaniach, o każdej porze dnia.
Kasza na śniadanie
Zaczynanie dnia od kaszy brzmi jak abstrakcja? Tymczasem śniadaniowa kaszka jest bardzo dobrym i wartościowym posiłkiem o poranku. Wystarczy, że sięgniesz po naturalną, pełnoziarnistą kaszkę jaglaną czy owsianą bez dodatku cukru. Ugotuj ją na mleku/napoju roślinnym albo na wodzie, a następnie dodaj do niej na przykład ulubione owoce oraz pastę orzechową. Taki posiłek bez obaw możesz podać całej rodzinie. Jeśli Twoja rodzina od słodkich śniadań woli te wytrawne, przygotuj kaszkę z warzywami – na początek możesz sięgnąć po dynię albo buraka. Wygodnym dodatkiem do będą warzywa liofilizowane w formie magicznego pyłu.
Kasza na deser
Być może zaskoczy Cię wiadomość, że kaszki dobrze sprawdzają się również w deserach. Jeśli zależy Ci na przygotowaniu odżywczych i zdrowych słodkości, zamień część mąki w cieście naleśnikowym lub masie na ciasteczka na naturalną kaszkę. Dzięki temu deser będzie nie tylko smaczny, ale i sycący.