Zapuść żurawia w stronę żurawiny. Poznaj jej właściwości i działanie nie tylko w kuchni!

09/10/2018

 

Kiedy nadchodzi jesień, z radością sięgamy po aromatyczne herbaty i ciepłe zupy, by uchronić się przed przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami. Niestety, czasem się to nie udaje. Czy wtedy od razu trzeba biec do apteki? Niekoniecznie! Pomocą może nam służyć nie tylko cytryna oraz czosnek, ale i powracająca wreszcie do łask żurawina.

Słów kilka o pochodzeniu

Żurawina to niezbyt wysoka, wiecznie zielona krzewinka. Najlepiej rozwija się na wilgotnych terenach o kwaśnym podłożu. Jej cechami charakterystycznymi są ciemnozielone liście, białoróżowe kwiaty oraz intensywnie czerwone owoce. „Cytrynę dla ubogich” z powodzeniem stosuje się nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Zazwyczaj do tychże celów używa się dwóch najbardziej popularnych odmian: amerykańskiej oraz błotnej. Amerykańska, jak sama nazwa wskazuje, rośnie przede wszystkim w USA i Kanadzie. Błotna spotykana jest również w Polsce, głównie na Lubelszczyźnie oraz Pomorzu. Co ważne, obie z powodzeniem można hodować w przydomowym ogrodzie.

Fotografia: pixabay.com

 

Żurawina – co w sobie kryje?

Pewnie dla większości żurawina kojarzy się z infekcjami dróg moczowych oraz pęcherza. Słusznie, ponieważ posiada ona naturalne właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze i, tak jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem. Owoce tej rośliny zawierają całkiem sporo ważnych witamin: C (wspiera odporność), B1 (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), B2 (wspomaga procesy związane z przemianą materii), E (określana jako witamina „płodności”). Nie można nie wspomnieć o różnych minerałach takich jak: żelazo, wapń, potas, fosfor, sód. Co więcej, osoby, które cierpią na zaparcia, z powodzeniem mogą sięgać po ten produkt, ponieważ żurawina zawiera też błonnik. Podobnie jak awokado obfituje ona w silne przeciwutleniacze, które świetnie radzą sobie z oznakami starzenia się oraz chronią przed chorobami nowotworowymi. Mimo że żurawina jest całkiem kwaśna (przez zawarty w niej kwas cytrynowy i jabłkowy), to posiada cukry proste – glukozę oraz fruktozę.  

 

Zobacz także: (Nie)zwykłe awokado – z czym to się je? Właściwości i działanie

Fotografia: pixabay.com 

 

Naturalny antybiotyk w kuchni

Przez to, że żurawina zawiera tak wiele wartościowych składników, stała się w ostatnich latach niezwykle popularnym produktem na wielu stołach (nie tylko tych kuchennych). Na sklepowych i aptecznych półkach możemy znaleźć napary, herbaty, nalewki z żurawiny, soki, nektary, konfitury. Dzięki swojemu cierpkiemu posmakowi świetnie komponuje się z pieczonymi mięsiwami, pasztetami, serami. Suszona świetnie sprawdzi się w owsiankach i surówkach. W trakcie zimy warto spróbować szybkiej sałatki do obiadu. Wystarczy, że kiszoną kapustę się nieco posieka, doda pokrojoną w kostkę świeżą gruszkę oraz dwie garście suszonej żurawiny. Prawdziwa bomba witaminowa! Całość dopełni odrobina oleju rzepakowego i szczypta pieprzu do smaku. Można użyć mrożonej żurawiny, jednak trzeba pamiętać o tym, że najbardziej wartościowa jest świeża, z której najczęściej wyciska się sok, który widujemy w sklepach zielarskich i aptekach.

Fotografia: pixabay.com 

 

Żurawina w salonach SPA

Co ciekawe, żurawina świetnie sprawdza się w kosmetyce. Jej właściwości antyoksydacyjne wspaniale wpływają na kondycję skóry. Nie tylko hamuje procesy starzenia się, ale i doskonale ją nawilża, reguluje pH, wzmacnia jej odporność. W ten sposób nasza cera staje się bardziej elastyczna, jędrna. Dlatego też kosmetyki z dodatkiem żurawiny poleca się osobom dojrzałym lub takim, które prowadzą intensywny tryb życia i zauważyły, że posiadają problem ze zmęczoną skórą. Coraz częściej i z powodzeniem stosuje się żurawinowe peelingi, zarówno mechaniczne, jak i enzymatyczne. Hitem w salonach SPA jest kąpiel w żurawinowym mleku. Wszelkiego rodzaju mleczka oraz kremy doskonale sprawdzą się na naszych dłoniach, które coraz częściej cierpią przez jesienny chłód.

 

Podsumowując – jeśli cierpicie na zapalenie pęcherza, zauważyliście pierwsze objawy przeziębienia lub narzekacie na zmęczoną skórę, to użyjcie żurawiny. Być może poznacie na sobie jej drogocenne właściwości!

 

Zobacz także: Za co kochamy jesień

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska