Szybka zupa szparagowa? Prosty przepis na krem ze szparagów

 

Krem ze szparagów jest najpopularniejszym daniem z użyciem tych naturalnych afrodyzjaków. Warto wykorzystać sezon na szparagi, żeby przygotować zupę szparagową, która choć lekka, jest bardzo syta i przede wszystkim – niezwykle zdrowa.

Składniki:

2 szklanki bulionu warzywnego

Pęczek szparagów

5 ziemniaków

Sól, pieprz

 

Zobacz także: Szparagi ze schabem w sosie koperkowym

 

Bulion najlepiej przygotować samemu. W tym celu gotujemy w garnku wodę z dodatkiem włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler). Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy już poczujemy głęboki smak warzyw, baza do naszej zupy ze szparagów będzie gotowa.

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je go garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż będą miękkie. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w 2-3 cm kawałki szparagi. Gotujemy około 2-3 minut. Wszystko razem blendujemy i doprawiamy. Można dodać odrobinę kurkumy oraz chilli, jeżeli lubimy ostre smaki. Polecam też odrobinę śmietany, która nada delikatności i pietruszkę do smaku.

 

 Zobacz także: Quiche z łososiem i szparagami

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska