Na deser deska sera. Zobacz, z czym łączyć poszczególne rodzaje serów

17/10/2018

 

Wraz z nadejściem jesieni więcej czasu spędzamy w naszych czterech ścianach. Po pełnym aktywności lecie jesteśmy skłonni do wspólnych „posiadówek” z rodziną czy przyjaciółmi, a lekkie sałatki i owocowe przekąski zamieniamy na bardziej treściwe przystawki. W tej roli idealnie sprawdzi się bogata deska serów lub aromatyczne fondue. Dziś podpowiem, jak powinniśmy łączyć poszczególne elementy, by wydobyć pełnię smaku z podawanych serów!

Sery – co wybierać

Zanim przejdziemy do układania serów, należy na początku wybrać odpowiednią paterę lub deskę – najlepiej drewnianą, kamienną lub szklaną. Następnie dobieramy nasz przysmak. W tym wypadku istnieją trzy podstawowe kryteria, którymi należy się kierować. Mianowicie możemy wybierać produkty według rodzaju mleka, miejsca pochodzenia i konsystencji. Starajmy się również balansować smak serów – na desce powinny znaleźć się zarówno te delikatniejsze, jak i te o ostrzejszym smaku.

Innymi słowy powinniśmy serwować produkty z mleka krowiego, owczego i koziego. Zarówno polskie, jak i na przykład francuskie, włoskie czy też angielskie. Jednak nie każdy z nas posiada tak rozległą wiedzę na temat serów, więc najlepiej będzie, gdy nakreślę wam, które są miękkie, a które twarde.

Fotografia: pixabay.com

 

Rodzaje sera i możliwe połączenia

Sery miękkie z porostem pleśni: to wszystkie produkty typu camembert. Dość charakterystyczne w smaku i wyglądzie. W środku sprężyste, na zewnątrz zaś pokryte pleśnią. Z czym łączyć te sery? Z szynką długo dojrzewającą, marchewką pociętą w słupki lub selerem naciowym.

Sery półmiękkie lub półtwarde (określamy na podstawie stopnia dojrzałości): do tych zaliczyć należy nabiał typu edam, cheddar, gouda, maasdam i mimolette. Idealnie pasują do nich świeże owoce (np. winogrona, jagody, borówki amerykańskie), krakersy i oliwki (zarówno te czarne, jak i zielone).

Sery twarde: tutaj przede wszystkim wymienia się takie produkty jak grana padano, mahon, chevrette, greyerzer. Z nimi świetnie komponują się suszone owoce  rodzynki, morele, żurawina. Można także obok ułożyć pokrojoną w kromki bagietkę.

Sery pleśniowe (z przerostem pleśni): czyli te, które posiadają najbardziej intensywny aromat – gorgonzola, brie, roquefort. Do nich pasują wszelkiego rodzaju orzechy (na przykład niedocenione włoskie, aromatyczne laskowe, apetyczne migdały, słodkawe nerkowce czy miód).

 

Zobacz także: Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków

 

O jakich zasadach powinniśmy jeszcze pamiętać?

  • Aby wydobyć właściwy smak serów, należy je wyjąć z lodówki na godzinę przed podaniem.

  • Na deskę wybierajmy 3-5 gatunków sera.

  • Konsumpcję zaczynajmy od najłagodniejszych serów, a kończmy na najbardziej wyrazistych w smaku.

Jak kroić sery?

Sery okrągłe kroimy tak samo jak tort, podłużne w centymetrowe plastry, pleśniowe ukośnie na małe kawałki. Serów twardych nie należy kroić – jedynie „łupać”!

Fotografia: pixabay.com

A co z serami białymi?

Jeśli jesteście amatorami serów białych, świeżych (mozzarelli, fety, twarogu), to mogę was pocieszyć – jeśli tylko macie ochotę, możecie je ułożyć na desce lub paterze. Szczególnie gdy są to produkty lokalne bądź z dodatkami (czarnuszką, ziołami). Podobnie w przypadku serów wędzonych.

 

Ser jako dodatek

Gdy jednak nie przepadacie za serem „bez dodatków”, to też mam w zanadrzu kilka ciekawych porad. Do carpaccio oraz makaronu po bolońsku świetnie nadaje się parmezan; do pizzy, wbrew pozorom, najlepiej sprawdzi się mozzarella, a nie zwykły żółty; do nadziewania i sałatek doskonała będzie feta. Wszelkie pleśniowe oddadzą w pełni swój aromat w sosie serowym, do fondue najlepszy będzie ementaler oraz gruyere. Kochacie twaróg? Dodajcie nieco czubrycy!

Fotografia: pixabay.com

 

Ser w parze z procentami 

A na koniec kilka porad dla dorosłych: sery zazwyczaj „paruje się” z winem, ale pamiętajcie o tym, że bardzo dobrze sprawdzą się niektóre gatunki… piwa. Do świeżych pasuje pilsner i lager, do półtwardych dubble oraz ale, do tych z dodatkiem pleśni cydr i pilsner. Co się zaś tyczy wina – najbezpieczniej będzie, gdy wybierzecie wytrawny, czerwony trunek. Tylko w przypadku serów niesolonych i młodych kozich podaje się lekkie, białe wino.

 

Mam nadzieję, że tych kilka wskazówek pozwoli wam na to, by w pełni cieszyć się smakiem serów!  

 

Zobacz także: 7 korzyści płynących z picia alkoholu

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska