Tego nie wiedzieliście o...soli. Wady i zalety soli kuchennej

 

Sól kuchenna towarzyszy nam każdego dnia. Spożywamy ją naprawdę w dużych ilościach, ponieważ oprócz jej czystej postaci zawiera się ona w większości produktów. Oprócz walorów smakowych, ma ona wiele innych zalet, ale także wad.

Obecnie wszyscy spierają się i mają wątpliwości co do spożywania soli. Jedni mówią, że sól powinno się ograniczać do minimum, inni spożywają jej aż nadto. Jak właściwie powinno być?

 

Zobacz także: Super przekąska - Pieczone pierożki 

 

Zalety soli: 

 

* NaCl -  chemiczny wzór soli kuchennej, w którym łączą się jony dodatnie Na + z anionami Cl -. Sód, jest jednym z pierwiastków, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

* Sód przede wszystkim wspomaga regulowanie gospodarki wodnej, a także jest odpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi.

* Oprócz swoich prozdrowotnych właściwości ma także podstawową zaletę, jaką jest smak. 

* Sól jest swego rodzaju elektrolitem, który wspomaga pracę mięśni. 

* Posiada właściwości przeciwzapalne. 

 

Warto podkreślić, iż przy naszym klimacie występuje niedobór jodu. W związku z tym na polskim rynku sprzedawana jest sól kuchenna jodowana. Bywają jednak takie marki, które nie dodają jodu. Dlatego warto uważać i kupować tę, która jest wzbogacona o ten właśnie pierwiastek. 

 

Zobacz także: Pozytywny wpływ alkoholu na zdrowie

 

Wady soli:

 

* Podnosi ciśnienie tętnicze krwi.

* Może powodować problemy z krążeniem i wzrasta ryzyko udaru. 

* Tak naprawdę nie da się dokładnie oszacować jej dziennego spożycia. Ponieważ oprócz soli w podstawowej postaci, zawiera się ona w większości produktów i potraw. 

* Może mieć niekorzystny wpływ na układ kostny u dzieci. 

* Nadmierna ilość sodu w organizmie może wypłukiwać magnez i wapń. 

* Powoduje obciążenie pracy nerek przy wydalaniu białka w zwiększonej ilości, co może doprowadzić do chorób i zaburzeń układu wydalniczego. 

 

Zobacz także: Grillowane żeberka 

 

Podsumowując. Sól przy niedużych ilościach może działać korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Jednak największą kontrowersję wzbudza jej ilość w różnych produktach. Jak we wszystkim przy spożywaniu soli kuchennej liczy się przede wszystkim umiar. Jeśli będzie zachowany, nie ma się czego obawiać, a wręcz przeciwnie, można cieszyć się smakiem i zdrowiem. 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska