Tortilla De Patatas

10/02/2017

 

Czasami człowiek potrzebuje zmiany. Przychodzą takie dni, kiedy mamy dosyć mięsa, ryb – jak ja – nie lubimy, a coś przecież zjeść trzeba. Stawiam wtedy na przepyszne danie z kuchni hiszpańskiej, które zawiera jedynie trzy składniki.

Tortilla de patatas, zwana po naszemu omletem z ziemniaków i jajek, pochodzi z Hiszpanii i jest prostym daniem, ale takim, które bardzo łatwo zepsuć. Tortilla jest jednym z najbardziej znanych dań hiszpańskich, które nadaje się na każdą porę dnia. W Hiszpanii można ją zjeść w praktycznie każdej restauracji czy barze. Najczęściej podawana jest ze świeżą i chrupiącą bagietką jako przystawka do piwa.

 

Składniki:
– 3 średniej wielkości ziemniaki
– 3 jajka
– 1/3 cebuli
– sól
– oliwa z oliwek lub olej (oliwa jednak nadaje lepszego smaku)

 

Przygotowanie:
1. Obieramy ziemniaki i kroimy w małe kawałeczki (ja zazwyczaj kroję ziemniaka mniej więcej w kawałeczki wielkości 1,5 cm i 0,5cm grubości).
2a. Przekładamy do miski, która nadaje się do włożenia do mikrofalówki. Dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżki oliwy i mieszamy. Wkładamy miskę do mikrofalówki na około 10-15 minut, w zależności od mocy mikrofalówki. Ziemniaki muszą być miękkie.
2b. Jeśli nie mamy możliwości używania mikrofalówki ziemniaki możemy też ugotować, a potem odcedzić.
3. Siekamy cebulkę tak jak lubimy najbardziej, ja zazwyczaj siekam ją bardzo drobno, by nie było jej czuć.
4. Podsmażamy cebulkę na oliwie, aż stanie się bardziej miękka. Pamiętajmy by robić to na delikatnym ogniu, inaczej będzie się przypalać.
5. Dodajemy miękkie ziemniaki do cebuli na patelnię, dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy razem. Musimy także spróbować, czy ziemniaki dostały odpowiednią ilość soli, na tym etapie jeszcze możemy naprawić jej nadmiar lub niedobór.
6. Ubijamy jajka ze szczyptą soli (jeśli ziemniaki były odpowiednio posolone, jeśli nie, możemy dodać tej soli więcej w zależności od gustu). Dodajemy do jajek ziemniaki i mieszamy by składniki dobrze się połączyły. W konsystencji muszą być lekko rzadkawe. Jeśli będzie za mało jajek omlet nie wyjdzie taki dobry.
7. Smażymy tortillę na patelni (podane tutaj składniki starczą idealnie na patelnię o średnicy 20 cm) z dodatkiem oliwy. Pamiętajmy o tym by patelnia była dobrze rozgrzana, później możemy troszkę zmniejszyć temperaturę.
8. Po upływie mniej więcej 3-4 minut, gdy zauważymy że boki zaczynają się rumienić nakrywamy patelnię talerzem i przewracamy. Zsuwamy powoli tortillę z patelni by dosmażyć ją z drugiej strony.


Tortilla de patatas sprawdza się idealnie jako przystawka, obiad ale także jako dodatek do pieczonego kurczaka, czy innego mięsa. Smacznego! 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska