Testujemy vege produkty z Biedronki: Wegańskie żelki

 

Bezpowrotnie minęły czasy, gdy weganie musieli wykluczać ze swojej diety wiele produktów, nie tylko tych stricte mięsnych. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzą także producenci słodyczy, którzy sygnują swoje wyroby nazwą „vege”. Na szczególną uwagę zasługują żelki, które specjalnie dla was przetestowaliśmy.

Żelki producenta Natura Food znajdziecie m.in. w Biedronce. Veggie dostępne są tam w dwóch wariantach smakowych: truskawkowym oraz jabłkowym z czarną porzeczką.

 

Veggie truskawkowe

Skład: Mimo iż w tych żelkach nie znajdziecie żelatyny wieprzowej, to pozostały skład pozostawia wiele do życzenia. W pierwszej kolejności producent wymienił cukier i syrop glukozowy, co oznacza, że tych składników jest tam najwięcej. Co ciekawe w żelkach tych występuje jedynie aromat truskawkowy, a skład uzupełniają sok winogronowy oraz sok z czarnej marchwi. W 200-gramowym opakowaniu tego produktu znajduje się niemal 550 kcal oraz około 22 gramów cukru. Osoby dbające o linię mogą więc pozwolić sobie na nie jedynie raz na jakiś czas.

 

Smak: Niekorzystny skład żelki wegańskie nadrabiają smakiem i teksturą. Słodycze są miękkie oraz zaskakująco mało słodkie, co zapewne jest zasługą kwasu cytrynowego, równoważącego zawartość cukru. Dużymi plusami są wielkość i wygląd żelek przypominający... truskawkę rzecz jasna.

 

Zobacz także: Testujemy fit produkty śniadaniowe z Biedroni: Muesli One Day More

 

Veggie w kwaśnej posypce o smaku jabłka i czarnej porzeczki

Skład: Podobnie jak w przypadku smaku truskawkowego, również w jabłkowo-porzeczkowych żelkach znajduje się dużo cukru i syropu glukozowego. Dodatkowo w składzie znajdziecie koncentraty hibiskusa oraz marchwi i modyfikowaną skrobię kukurydzianą. Skład na kolana nie powala, podobnie jest z wartością energetyczną produktu. 200 g tych łakoci to ok. 750 kcal i 30 gramów cukru.

 

Smak: Tak samo jak truskawkowe, żelki te są miękkie. Zwolennikom klasycznych słodyczy tego typu może to nie przypaść do gustu, ale taka struktura jest normalna, gdy nie używa się żelatyny wieprzowej. Słodycz cukru równoważy kwaśna posypka, która uatrakcyjnia smak.

 

Zobacz także: Testujemy: Batony z orzeszków ziemnych Vitanella

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska