Proste i szybkie przekąski na letnie dni

Fotografia: Jana Kołodziej

 

Upały mają to do siebie, że w wyniku wysokich temperatur nasz apetyt maleje. Jednak organizm wciąż potrzebuje energii, której musimy mu dostarczyć. Przygotowaliśmy więc dla was kilka lekkich przekąsek na letnie dni.

Każdy chyba z doświadczenia wie, że w lecie lepiej jeść lekkie posiłki. To jeden ze sposobów radzenia sobie z upałem, ponieważ ciężkostrawne jedzenie powoduje utratę wody w organizmie. Jednak nic zwalnia nas z obowiązku regularnego jedzenia. Jeśli nie mamy ochoty na obfite śniadanie, lub po prostu jesteśmy głodni miedzy posiłkami i mamy ochotę coś przekąsić, warto wypróbować któryś z naszych przepisów. Poza tym, lato to sezon dojrzewania wielu pysznych owoców, grzechem byłoby nie wykorzystać ich w naszej codziennej diecie.

 

Zobacz także: Przekąski – czy warto jeść miedzy posiłkami?

 

Szybka sałatka ze szpinakiem

 

Składniki:

Opakowanie młodego szpinaku

Suszone pomidory

Płatki migdałowe

Ser ricotta

Kilka kropel oliwy

Cytryna

 Fotografia: pixaby.com

 

Sposób przygotowania:

Umyty szpinak wyłóż na półmisek. Suszone pomidory pokrój w ćwiartki. Dodaj ricottę. Po wierzchu posyp prażonymi płatkami migdałowymi i polej sosem winegret przygotowanym z oliwy, cytryny i doprawionym pieprzem.

 

Koktajl malinowy

 

Składniki:

20 dag malin

Dojrzały banan

Kilka listków mięty

Mały jogurt grecki

Płatki owsiane

 Fotografia: Jana Kołodziej

 

Sposób przygotowania:

Opłukaj maliny w wodzie. Włóż je do wysokiego naczynia. Pokrój banana i dodaj maliny. Dzięki temu jogurt będzie słodszy. Wrzuć kilka listków mięty i zblenduj. Na koniec dodaj jogurt grecki. Podawaj w wysokiej szklance. Na spodzie usyp cienką warstwę płatków owsianych, zalej je koktajlem. Na wierzchu połóż listek mięty. Jeśli nie przepadasz za malinami, możesz je zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami lub jagodami.

 

Orzeźwiające smoothie arbuzowe

 

Składniki:

Ćwiartka arbuza

Limonka

Ok. 10 truskawek

Kostki lodu

Kilka listków mięty

 Fotografia: Jana Kołodziej

 

Sposób przygotowania:                              

Miąższ z arbuza zmiksuj wraz z 2 łyżeczkami soku z limonki, listkami mięty oraz opłukanymi i pozbawionymi szypułek truskawkami. Dodaj do tego pokruszony lód. Wlej do wysokiej szklanki. Ozdób plasterkiem limonki.

 

Zobacz także: 3 przepisy na czereśnie, które urozmaicą twoją kuchnie

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska