Dobre jedzenie podstawą dobrego życia

 

Zdrowie zamiast choroby? Odpowiednie jedzenie zamiast leków? Zdrowa żywność we własnym ogródku? Tak, te wszystkie rzeczy są w zasięgu ręki, trzeba tylko zasięgnąć trochę języka u specjalistki – Sophie Manolas – i jej fantastycznej książki „Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem”.

Nie można zaprzeczyć, że zdrowie jest najważniejsze. Dużo ludzi chce tryskać energią i mieć świetne wyniki na badaniach, a najchętniej osiągnęliby to przez spożywanie najróżniejszych suplementów diety. Nie na darmo ok. 80% reklam w telewizji pokazuje leki. Jednak kluczem do zdrowego i dobrego życia jest odpowiednia dieta, złożona z produktów pełnych mikroelementów.

Autorka przebyła długą drogę, zanim zaczęła się jej przygoda z superfoodami. Chorowała na zespół policystyczny jajników, co potem było impulsem do rozpoczęcia studiów dietetycznych. Była wychowana na wsi i domowe, świeże produkty nie były jej opce, choć dopiero w trakcie choroby Sophie zdała sobie sprawę z ich ogromnego znaczenia na nasze życie. Manolas ma również własną praktykę, specjalizującą się w zagadnieniach zdrowia hormonalnego kobiet.

„Superfood” to solidna dawka wiedzy o ponad sześćdziesięciu składnikach, które wzbogacą dietę o mnóstwo wartości odżywczych. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie mowa tu o egzotycznych owocach, których może w życiu nie być nam dane zobaczyć, a o produktach, które przeważnie mamy w lodówce. Wymienione są także korzyści jedzenia takiego produktu i do każdego z nich dołączony jest przepis, który również składa się z łatwo dostępnych składników, a na samą myśl o nich cieknie ślinka… Przepisy są różnorodne i na pewno nie grozi nam nuda w kuchni. A wszystko to opatrzone pięknymi zdjęciami, które jeszcze bardziej wzmagają apetyt.

 

Czym „Superood” wyróżnia się na tle innych „podręczników” o jedzeniu? Jest przystępnie napisana, dzięki czemu trafi do każdego odbiorcy. W tej książce nie ma ani grama zbędnych informacji czy suchych faktów, co ułatwia zapamiętanie. Przepisy są z bardzo łatwo dostępnych produktów, które można nawet samemu uprawiać. Autorka, jako fanka przydomowych ogródków, zachęca do posiadania własnego warzywniaka, bo wtedy najlepiej się wie, co leży na talerzu, a radość z każdej rośliny jest nieopisana. Tak samo radość ze zdrowego, bogatego kulinarnie życia!

 

Zajrzyj również na stronę autorki.

 

Dziękujemy Wydawnictwu Buchmann za egzemplarz recenzencki. :)

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska