Sernik na zimno z truskawkami

 

Sezon na truskawki w pełni. Warto zatem z niego skorzystać. Przedstawiam przepis na lekkie ciasto, na szybko, bez pieczenia, idealne na letnie upały.

Składniki:

  1. Około kilograma truskawek

  2. Serek mascarpone

  3. Śmietanka kremówka 30% ok. 300 ml

  4. 2 galaretki truskawkowe

  5. Cukier puder lub ksylitol (w zdrowszej wersji) – 5 łyżek

  6. Żelatyna – 3 łyżeczki

  7. Paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Żelatynę zalewamy ok. 1/3 szklanki zimnej wody.

  2. Śmietankę ubijamy z cukrem. Musi być dobrze schłodzona, inaczej się nie ubije.

  3. Mascarpone przekładamy do miski i ucieramy. Do niego stopniowo wlewamy bitą śmietanę i mieszamy.

  4. Żelatynę stawiamy na ogniu i roztapiamy. Wlewamy do przygotowanego kremu, mieszamy i wstawiamy wszystko razem do lodówki na jakieś 20 minut.

  5. W tym czasie dno blachy/tortownicy wykładamy pokruszonymi biszkoptami. Na to wykładamy schłodzoną masę, która w lodówce powinna stężeć. Całość wkładamy do lodówki na jakąś godzinę.

  6. Galaretki przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

  7. Na wyjętym z lodówki cieście układamy truskawki jedna obok drugiej. Na to wylewamy galaretkę. Dobrze by było, gdyby wcześniej trochę stężała, inaczej może nam się wylać z blachy.

  8. Wszystko razem trzymamy w lodówce. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Ciasto można przyrządzić również z innymi owocami sezonowymi, np. malinami lub borówkami.

     

     

     

    Korekta: Justyna.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska