Przepis na sałatkę kalifornijską

 

Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze dni. Zaczynamy łapać ostatnie promienie słońca, które dają jeszcze odrobinę ciepła, zarówno będąc poza domem, jak i w domu – sięgając po przyjemną lekturę lub przygotowując posiłek, który zaspokoi nasze oko i kubki smakowe.

Dlatego też zdecydowałam się na sałatkę kalifornijską, która już z samej nazwy jest słoneczna i kojarzy się z ciepłem. A jej wygląd jedynie potęguje to wyobrażenie.

 

Składniki na sałatkę dla 4-6 osób:

Dwa filety z kurczaka
Przyprawa curry
Sałata lodowa lub kapusta pekińska
Kukurydza
4 pomidory

 

Sos:

3 łyżki ketchupu
Łyżeczka musztardy miodowej
Łyżeczka octu jabłkowego
Bazylia

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną oliwy i curry – sypiesz do smaku tyle, ile lubisz, ja np. dałam około pół torebki. Sałatę myjemy i siekamy. Kurczaka grillujemy na patelni grillowej lub po prostu podsmażamy. Dzięki temu, że był obtoczony w oliwie, nie musimy już dodawać więcej tłuszczu. Pomidora kroimy w kostkę. Wszystko, łącznie z kukurydzą, wsypujemy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy. Sałatka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z grzankami.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska