Dobry do potraw, lepszy dla zdrowia – najlepszy na przeziębienie!

 

Miodem wyleczyć można liczne schorzenia. Dużo jednak zależy od tego, jakiego rodzaju pszczelego wytworu się używa i jak się go używa. Rozmaite gatunki wpływają bardziej lub mniej na różne dolegliwości. Kilka przykładów poniżej.

Rzepakowy

Jest to wytwór w kolorze jasnożółtym, jednak bardzo szybko krystalizuje się i przybiera kolor kremowy. W Polsce sezon na miód rzepakowy przypada najwcześniej, co jest spowodowane wczesnym wzrostem tejże rośliny. Mianowicie rzepak posadzony około sierpnia delikatnie rozwija się jeszcze w tym samym sezonie, a kwitnie już na początku następnego. 

Do szerokich zastosowań tego miodu należy uzupełnianie potasu w organizmie. Obniża również ciśnienie krwi, co pomaga w walce z nadciśnieniem. Koi zapalenie jamy ustnej ze względu na swój delikatny smak. Smarując nim oparzenia można być pewnym, że nie utworzą się pęcherze, a także przyśpieszy to proces gojenia ran. Ma zastosowanie również w chorobach układu krążenia oraz zwiększa możliwości wątroby do walki z toksynami.

 

źródło: demotywatory.pl

 

Akacjowy

Krystalizuje się powoli, dzięki czemu długo można przyglądać się jego kolorowi. Może on trochę przypominać nektar jabłkowy. Trochę, bo dokładnie tego koloru nie można określić. Gdy skrystalizuje się, przybiera nieco ciemniejszą barwę od poprzednika, która bardziej wpada w żółć.

Jego słodki smak sprawia, że z przyjemnością dodaje się go do herbaty. Zawiera głównie cukry proste. Miód ten przede wszystkim odżywia mięśnie, lecz także walczy z bakteriami, dlatego jest doskonałym składnikiem diety podczas infekcji wywołanych przez owe. Tu należy nadmienić, że sprawdza się także podczas infekcji dróg moczowych. Ma zastosowanie również w stosowaniu zewnętrznym, mianowicie zapobiega pękaniu ust.

 

 

Faceliowy

W Polsce pochodzący głównie z Facelii błękitnej. Jego kolor po skrystalizowaniu jest prawie biały. Przed skrystalizowaniem zaś, prócz jasnożółtej barwy, można ujrzeć w słoiku domieszkę zieleni.

Ma działanie podobne do miodu rzepakowego w kwestiach leczenia układu krążenia, nadciśnienia. Ponadto stosuje się go przy chorobach żołądka oraz dolegliwościach spowodowanych przez trzustkę, wątrobę (i tu znów podobieństwo do rzepaku) czy woreczek żółciowy.

 

 

Lipowy

Ma ciemniejszy kolor od poprzedników, bo jest żółto-zielony przed skrystalizowaniem. W stanie stałym miód przybiera kolor brunatny. Jego „dawczyni” – lipa – kwitnie pod koniec czerwca.

Większe pole do popisu ma ten miód w stosowaniu zewnętrznym, jednak jak każdy, pozytywnie wpływa na zdrowie. Dodając go do herbaty, pomoże wypocić się w walce z przeziębieniem i grypą. Ma też właściwości wykrztuśne. Abstrahując na chwilę od miodu, należy zauważyć, że ekstrakt z lipy jest składnikiem licznych syropów na kaszel. Jest też dodawany do rozmaitych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Nie trzeba długo się zastanawiać, aby dojść do wniosku, że nektar zbierany przez pszczoły z kwiatów tego drzewa ma jeszcze więcej pozytywnych właściwości.

 

źródło: demotywatory.pl

 

Jak widać, warto kurować się pszczelim specjałem. Jest to, moim zdaniem, najlepszy naturalny środek do walki z dolegliwościami. Ma też swoją cenę. Porównując jednak z medykamentami kupowanymi przy każdorazowym przeziębieniu, cena ta staje się śmiesznie niska. Warto kupować i warto spożywać. Najlepiej nabywać go od pszczelarzy z doświadczeniem. Ci z pewnością doradzą, po jaki gatunek miodu sięgnąć, by sobie pomóc.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska