Quiche z kurczakiem i szpinakiem

 

Uwielbiam kruche ciasto, zwłaszcza w połączeniu z wytrawnymi dodatkami. Dlatego, kiedy nie mam pomysłu na obiad, często stawiam na quiche.

Pochodzi z kuchni francuskiej. Quiche to kruche ciasto z masą śmietanowo-jajeczną i dowolnie dobranymi dodatkami. Najbardziej znaną wersją tej potrawy jest quiche lorraine z boczkiem, szynką, tartym serem oraz sosem bolognese. Ja preferuję jednak delikatniejsze smaki, dlatego moimi ulubionymi dodatkami są kurczak i szpinak. Najtrudniejszy w przygotowaniu jest spód. Sprawdziłam wiele przepisów na kruche ciasto – jedne były za twarde, inne się rozpadały. Po wielu próbach odkryłam przepis Michela Roux, wybitnego szefa kuchni francuskiego pochodzenia. Jego receptura okazała się idealna dla mojego podniebienia. 

 

Składniki na ciasto: 

250 g mąki 

150 g masła pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka soli

szczypta cukru

1 jajko

1 łyżka zimnego mleka

 

Sklep z winem online

 

Przygotowanie ciasta:

1. Na stolnicy lub w misce usypujemy górkę z mąki i robimy w niej wgłębienie. Dodajemy masło, sól, cukier oraz jajko i wyrabiamy.

2. Do ugniecionego ciasta dodajemy mleko i zagniatamy raz jeszcze, aż ciasto nam się wyrobi.

3. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na minimum 20 minut. Jeżeli chcemy dłużej trzymać ciasto w zimnie lepiej włożyć je do lodówki. Maksymalnie około godziny.

4. Po wyjęciu rozwałkowujemy i układamy w nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formie na tartę. Nakłuwamy widelcem, żeby do ciasta dostawało się powietrze, i układamy na nim na papierze do pieczenia coś ciężkiego, żeby ciasto nie urosło (może być fasola lub małe kamyczki).

5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. 

 

W międzyczasie możemy przygotować masę i składniki.

 

Składniki:

pierś z kurczaka

szpinak typu baby (może być mrożony, ale pamiętajcie, żeby dokładnie odsączyć go z wody)

śmietana 18% 

jajko na 150 ml śmietany (w przypadku dużej śmietany wyjdzie ok. 3 jajek)

przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

1. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przyprawy według uznania – ja daję pieprz ziołowy i kurkumę.

2. Do podsmażonego kurczaka dodajemy szpinak. Dusimy aż się skurczy. Przyprawiamy go solą (możesz dać jej trochę więcej, według uznania, ponieważ szpinak bardzo lubi sól, ale uważaj, żeby nie przesolić).

3. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dosyp sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj.

4. Dolej masę śmietanowo-jajeczną do kurczaka i szpinaku, ale już nie gotuj, tylko wymieszaj.

 

Wykończenie:

1. Z ciasta zdejmujemy papier z obciążeniem.

2. Na ciasto wylewamy przygotowany farsz.

3. Zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

 

 

 

Do quiche z tymi składnikami idealnie pasuje delikatnie schłodzone białe wino. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Smacznego.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska