3 przepisy na truskawki, które urozmaicą Twoją kuchnię

 

Czekamy na nie cały rok i gdy w końcu się pojawiają – możemy jeść je kilogramami! Są zdrowe, apetycznie pachną i nieziemsko smakują. Przedstawiam wam moje trzy propozycje na użycie truskawek w kuchni.

Mają dobry wpływ na trawienie, dlatego warto jeść je przed posiłkiem. Wyleczą ból gardła, chrypę i brak apetytu. Mają w sobie mnóstwo witamin, szczególnie witaminy C. Wspomagają układ odpornościowy i trawienny, są polecane osobom odchudzającym się (mają mało kalorii, bo zaledwie 32 kcal na 100 g) i cukrzykom (mają niski indeks glikemiczny, IG=40).

 

Dżem truskawkowy

 

Składniki:

1 kg truskawek (umyte i bez szypułek)

2 małe cytryny (wyciśnij z nich sok)

0,5 kg cukru

 

Małych truskawek nie krój, średnie przekrój na pół, a duże na ćwiartki. Włóż do garnka z grubym dnem. Wlej sok z cytryny. Gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając. Wsyp cukier i gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, często mieszając. Po tym czasie zestaw z ognia. Prawdopodobnie zostanie na wierzchu piana – trzeba zatem mieszać, aż ona zniknie.

Dżem rozlej do słoików, mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Ja dla pewności gotuję je jeszcze w garnku wyłożonym ściereczką przez ok. 15 minut.

 

Przepis inspirowany tym ze strony www.domiwkuchni.pl

 

Zobacz także: 3 przepisy z rabarbarem, które urozmaicą Twoją kuchnię

 

Kokosowy pudding chia z musem truskawkowym

 

Składniki:

400 ml mleka kokosowego lub krowiego

3 czubate łyżki nasion chia

2 łyżeczki cukru

20 g  wiórków kokosowych

0,5 kg truskawek

1 galaretka truskawkowa

 

Ugotuj mleko z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostudź. Wymieszaj z nasionami chia i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (ja zostawiam na całą noc). Truskawki zblenduj na gładką masę. Galaretkę wymieszaj z 3-4 łyżkami wrzątku. Truskawkowe puree wymieszaj z galaretką. Połóż je na pudding i zostaw w lodówce do stężenia.

 

Przepis inspirowany tym ze strony www.winiary.pl

 

Zobacz także: Owoce sezonowe. Kiedy kupisz świeże owoce?

 

Sałatka z truskawkami, szpinakiem i awokado

 

Składniki:

300 g szpinaku (baby lub zwykłego)

200 g truskawek (pokrojonych w ćwiartki)

Awokado (dojrzałe, pokrojone w kostkę)

Pół czerwonej cebuli (pokrojonej w plastry)

50 g orzechów włoskich lub pestek słonecznika (orzechy posiekane)

100 g sera typu feta (pokrojone w kostkę)

 

Dressing:

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy do smaku

 

Składniki do dressingu wymieszaj ze sobą i odstaw do lodówki. Składniki na sałatkę połącz w dużej misce. Polej dressingiem przed podaniem.

 

Przepis inspirowany tym ze strony www.winiary.pl

 

Zobacz także: Sernik na zimno z truskawkami

 

Zdjęcia: Jana Kołodziej

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska