3 przepisy z rabarbarem, które urozmaicą Twoją kuchnię

 

Bogaty w potas, sód, błonnik i nie tylko. Jest źródłem trzech witamin i doskonale wpasowuje się w wiosenne gotowanie. Rabarbar możemy przygotować na wiele sposobów, a oto 3 z nich.

Rabarbar jest często mylnie nazywany owocem przez swój słodkawy smak. Jest to jednak roślina wieloletnia, którą wysiewa się na początku wiosny (z początkiem marca lub kwietnia), a pierwsze plony można zebrać już w pierwszej połowie maja. Rabarbar jest również bardzo niskokaloryczny, bowiem na 100 g przypada tylko 21 kcal. Osoby chore na nerki czy reumatyzm powinny go unikać, ponieważ w dużej ilości skutkuje wypłukaniem wapnia, a co za tym idzie zawarty w rabarbarze kwas szczawiowy przekształca się w szczawian wapnia, a ten prowadzi do kamicy nerkowej.

 

Mimo to rabarbar często pojawia się wiosną na naszych stołach. Z czasów dzieciństwa pamiętam pyszny kompot z rabarbaru oraz ciasto, które piekę co najmniej raz w sezonie. Wam polecam dżem, szybkie placki wegańskie z rabarbarem oraz lody.

 

Dżem z rabarbaru

 

Składniki:

1,3-1,5 kg rabarbaru (po odcięciu końcówek powinno zostać go ok. 1 kg, a to właśnie tyle, ile potrzebujesz do dżemu)

250 g cukru (pamiętaj, że to więcej niż szklanka)

4 pomarańcze (z dwóch zetrzyj skórki, z pozostałych wyciśnij sok)

Cytryna (wyciśnij z niej sok)

+ 3 słoiki o pojemności mniej więcej 220 ml

 

Umyj i osusz rabarbar, pomarańcze i cytrynę. Rabarbar pokrój w około centymetrowe paski. Przełóż go do garnka z grubym dnem. Zasyp cukrem i dodaj resztę składników.

 

Smaż na wolnym ogniu przez około godzinę, mieszając co jakiś czas. Masa ma zgęstnieć, więc nie sugeruj się do końca czasem, a po prostu obserwuj, co się dzieje w garnku. Gorący dżem przełóż do słoików.

 

Aby zawekować słoiki wyłóż dno garnka ręcznikiem papierowym, wstaw słoiki i zalej gorącą wodą na mniej więcej ¾ wysokości słoików. Pamiętaj, żeby temperatura wody była zbliżona do temperatury słoików, bo mogą pęknąć. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

 

Przepis inspirowany tym ze strony www.domowe-wypieki.pl.

Źródło: pixabay.com/pl

 

Zobacz także: Owoce sezonowe. Kiedy kupisz świeże owoce?

 

Wegańskie placuszki z rabarbarem

 

Składniki:

Pół szklanki rabarbaru (posiekanego w kostkę)

¾ szklanki mąki

Dojrzały banan

Pół szklanki mleka roślinnego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Szczypta cynamonu

2 łyżki oleju (ja użyłam kokosowego)

 

W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól), w drugiej mokre (banana zmiksowanego na puree, mleko i olej). Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj rabarbar i ponownie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z jednej łyżki ciasta aż się zarumienią z obu stron.

 

Przepis inspirowany tym ze strony www.jadlonomia.com.

Źródło: pixabay.com/pl

 

Zobacz także: Sprawdzone przepisy na owocowe koktajle bez laktozy

 

Lody z rabarbaru

 

Składniki:

3 łodygi rabarbaru (bez końcówek, pokrojony w plasterki)

2 łyżki miodu

Pół szklanki wody

Banan (pokrojony w kostkę)

Pół szklanki jogurtu typu greckiego

 

Rabarbar włóż do średniej wielkości garnka i zalej wodą. Dodaj łyżkę miodu i duś, aż rabarbar będzie miękki. Zblenduj banana i ostudzony rabarbar z łyżką miodu i jogurtem. Całość przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażalnika. Co godzinę mieszaj masę, dopóki się nie zamrozi.

 

Przepis inspirowany tym ze strony dziecisawazne.pl.

Źródło: pixabay.com/pl

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska