Przetwory – wszystko co musisz wiedzieć

 

Spiżarnia pełna słoików z przetworami jest marzeniem niejednego łasucha. To również cel wielu kuchennych czarodziejów. Przygotowaliśmy więc dla Was kompendium wiedzy, które pomoże w przygotowywaniu wekowych pyszności.

Powodów, ze względu na które warto przygotowywać przetwory jest mnóstwo. Począwszy od smakowitości, jakie wzbogacają naszą dietę, po pasję, bo domowe przetwórstwo wciąga. Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z zamykaniem smaków w słoikach, ten tekst jest dla Ciebie. Oto podstawowa wiedza, która ułatwi Ci pracę w kuchni.

 

  Fotografia: pixaby.com

 

 

Zobacz także: Zatrzymać lato w słoikach. Dlaczego warto robić przetwory?

 

Rodzaje przetworów

Jeśli wydaje Wam się, że znacie wszystkie rodzaje przetworów, to możecie być w błędzie. Jest ich naprawdę sporo. Jedne są warzywne, drugie owocowe, inne na ostro lub słodko – wszystko zależy od inwencji twórcy. Do najpopularniejszych przetworów należą:

 

  • Kiszonki – to przetwory uzyskiwane w wyniku fermentacji mlekowej. Do najpopularniejszych należą ogórki kiszone oraz kapusta. Można również kisić inne warzywa, np. rzodkiewkę czy brukselkę. Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększają odporność i są uznawane ze niezwykle zdrowe.

 

  • Marynaty – to jeden z podstawowych rodzajów przetworów w naszych spiżarniach. Najważniejszym składnikiem jest tu zalewa, która służy do zakonserwowania produktu. Jej główny składnik to ocet i przyprawy. Najczęściej marynujemy warzywa (papryka, dynia, buraki), ale również i grzyby.

 

  • Sałatki – niezastąpiony składnik zimowych obiadów. W okresie, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw sezonowych, a nie chcemy kupować ogórków czy pomidorów z dużą ilością nawozów sztucznych, chętnie sięgamy po gotowe sałatki w słoikach. Najchętniej wybierane i przygotowywane są te wielowarzywne, zawierające na przykład cebulę, cukinię, marchewkę, paprykę czy kapustę. Do sałatek zaliczymy również popularne buraczki ćwikłowe, oczywiście z dodatkiem chrzanu – niezbędnik polskiej kuchni.

 

  • Przeciery – powstają w wyniku przetarcia produktu na gęstą, półpłynną papkę. Najpopularniejszy to oczywiście przecier pomidorowy, który sprawdza się jako składnik bazowy wielu dań. Możemy również przygotować odmiany owocowe, które będą uzupełnieniem diety maluszka, ale również i naszej.

 

  • Soki – możemy je przygotowywać zarówno z warzyw jak i owoców. Na pewno będą miały lepszy smak niż te, które znajdziemy w sklepie.

 

  • Pikle – to warzywa pokrojone w paski (np. ogórki, papryka, marchew), przygotowane w ostrej marynacie. Doskonałe jako przekąski, ale sprawdzą się również w roli dodatków do mięs.

 

  • Kompoty – wspomnienie dzieciństwa, które możemy przygotować również dzisiaj. Będą one doskonałym zamiennikiem gotowych, przetworzonych napojów.

 

  • Dżemy, marmolady, powidła, konfitury – przygotowywane z owoców, są świetnym dodatkiem do ciast, naleśników i innych dań na słodko. Tylko czym one się różnią? Powidła powstają w wyniku smażenia owoców (głównie śliwek) z niewielką ilością cukru. Konfitury również uzyskiwane są w wyniku smażenia, ale tutaj wykorzystuje się znacznie więcej cukru, który jest składnikiem konserwującym. Ten rodzaj przetworów wyróżniają również duże kawałki owoców. Bardzo popularna jest konfitura z róży. Na dżem składają się zarówno owoce rozgotowane, jak i kawałki. Powstaje on w wyniku gotowania owoców z cukrem. Jest mniej słodki od konfitury i czasami, gdy zrobi się zbyt rzadki, zagęszcza się go np. żelatyną. Natomiast cechą charakterystyczną marmolady jest jej gładkość. To jednolita masa, zazwyczaj uzyskana z miksu różnych owoców i najczęściej łatwych do rozgotowania.

Do przetworów domowych zaliczają się różnego rodzaju nalewki domowe czy wina owocowe.

 

Zanim rozpoczniesz przygodę z przetwórstwem

Przede wszystkim musimy mieć dobry przepis. Najlepiej taki, przekazywany w rodzinie, uzyskany od znajomych lub zaczerpnięty z internetu, ale jedynie ten, który polecają inni miłośnicy przetwórstwa. Oczywiście potrzebujemy dużej ilości (w zależności od tego, ile planujemy przetworów) słoików i zakrętek. Te możemy już magazynować w naszych spiżarniach dużo wcześniej, zamiast wyrzucać je po zużyciu produktu kupionego w sklepie. Przed użyciem, słoiki należy porządnie wyparzyć. Produkty, które wykorzystamy do przetworów, najlepiej wyhodować na swojej działce lub kupić z ekologicznych upraw. Wtedy mamy pewność co do ich pochodzenia.

 

 Fotografia: pixaby.com

 

Sposoby konserwowania

Przetwórstwo to nic innego jak konserwowanie żywności, czyli zabezpieczanie jej przed psuciem i wydłużanie okresu, w którym jest ona zdatna do spożycia. Do tego celu używa się kilku składników. W przypadku przetworów owocowych jest to cukier. Przetwory warzywne mogą wykorzystywać sól (kiszonki) oraz ocet (marynaty). W wielu przepisach znajdziemy również oliwę, która jest popularnym składnikiem marynat w kuchni zaczerpniętej znad Morza Śródziemnego. Na bazie oliwy możemy przygotować marynowany czosnek czy zakonserwować suszone pomidory. Podczas przygotowywania nalewek oczywistym jest, że główny składnik konserwujący to alkohol.

 

Pasteryzacja

To technika, która za pomocą podgrzewania ma na celu zlikwidować lub ograniczyć wzrost drobnoustrojów lub enzymów. Jednocześnie smak i wartości odżywcze produktów nie ulegają zmianie. Dzięki pasteryzacji wydłuża się trwałość produktów. Nie jest to obowiązkowy krok jeśli chodzi na przykład o ogórki kiszone, które powinny przetrwać i bez tego, ale nie jest też zakazany. Natomiast w przypadku niektórych przetworów, które lubią się szybko psuć, pasteryzacja jest wręcz wskazana. Polega ona na ogrzewaniu przetworów zamkniętych w słoikach do temperatury ok. 100 stopni Celsjusza. Wyróżnia się dwie metody: na mokro i na sucho. Pierwsza to kąpiel wodna, a druga polega na podgrzewaniu w piekarniku.

 

Fotografia: pexels.com

 

 

 

Co, jak i kiedy? Kalendarz przetwórcy

Przetwory kojarzą nam się z latem i jesienią, ale tak naprawdę możemy przygotowywać je już od wiosny. W swoim kalendarzu warto uwzględnić jakie przetwory robić w danym czasie. Wiosną możemy przygotowywać konfiturę z róży czy dżemy z pierwszych owoców. Lato to czas na kiszenie ogórków, ale również na przetwórstwo owocowe w dowolnej postaci, i tak aż do jesieni, w zależności do jakich odmian owoców mamy dostęp. Jesień natomiast to czas zbiorów wielu warzyw, więc i doskonała okazja do marynowania, piklowania oraz przygotowywania sałatek na zimę. To również pora na grzybobranie i przetwarzanie swoich zbiorów.

 

  Fotografia: pexels.com

 

Zobacz także: Jesienne przetwory doskonałe do jedzenia i na prezent

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska