Jesienne przetwory doskonałe do jedzenia i na prezent

 

 

Jesień sprzyja kulinarnym eksperymentom. Aromatyczne jabłka, dojrzałe orzechy, słodkie śliwki oraz soczyste dynie w tym okresie królują w polskiej kuchni. Te składniki są doskonałe do przygotowania przetworów. Zamknijcie czar jesiennych smaków w słoikach i delektujcie się nimi przez cały rok.

Pikantny dżem jabłkowy

 

Składniki:
1 kg słodkich jabłek
po małej łyżeczce kardamonu, imbiru oraz cynamonu
łyżeczka posiekanych skórek pomarańczy
2-3 cm ostrej czerwonej papryczki
pół filiżanki wody

 

Sposób przygotowania:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Następnie wrzuć do garnka z grubym dnem, podlej wodą i duś pod przykryciem. Po ok. 10 minutach, gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj  posiekaną ostrą papryczkę, skórkę pomarańczy i przyprawy. Duś całość, ale już bez przykrycia, często mieszając. Po ok 30-40 minutach, gdy masa będzie błyszcząca i gęsta, przełóż ją do słoiczków i zawekuj.

 

Fit konfitura jabłkowo-orzechowa

 

Składniki:
150g naturalnego masła orzechowego
100 g płatków migdałów
1,5 kg dowolnych jabłek
łyżeczka oleju kokosowego
cynamon, wanilia

 

Sposób przygotowania:
Jabłka pokrój w kostkę i usmaż na oleju kokosowym z cynamonem i wanilią. Smaż do momentu, kiedy kostka puści sok i lekko się przyrumieni. Najlepiej, aby chociaż częściowo zachowała swoją strukturę. Pod koniec smażenia dodaj masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie, ale pilnuj, aby jabłka nie roztarły się na masę. Migdały upraż na suchej patelni. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Konfiturę przełóż do słoików i zawekuj.

 

Słodko-ostra konfitura dyniowo-jabłkowa

 

Składniki:
1,5 kg słodkich jabłek
1 kg dyni
0,5 kg pigwy
150 g suszonej żurawiny
łyżeczka cynamonu oraz łyżeczka imbiru
łyżeczka wędzonej papryki
pół łyżeczki mielonej papryczki jalapeño
trzy duże łyżki ajwaru
2 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:
Jabłka, pigwę i dynię pokrój oraz uduś na jednolitą masę. W trakcie duszenia dodaj cynamon, imbir, wędzoną paprykę i jalapeño. Żurawinę namocz wcześniej w roztworze z 1/3 szklanki gorącej wody, trzech łyżek ajwaru oraz 2 łyżeczek miodu. Kiedy jabłka, pigwa i dynia utworzą już masę, dodaj żurawinę wraz z roztworem, w którym się moczyła. Wszystko duś razem ok. 20-30 minut.

 

Zdrowy krem czekoladowy ze śliwek

 

Składniki:
3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
150 g gorzkiego, ciemnego kakao
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:
Śliwki drylujemy, a następnie gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ  śliwki łatwo przywierają do dna. Mniej więcej na 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i połamaną na kostki czekoladę. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc trzeba szczególnie uważać, aby nie przywarła ona do dna. Gorące powidła przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

 

Pikantny sos śliwkowy

 

Sos ze śliwek i papryczek jest idealnym dodatkiem do mięs oraz wędlin. Doskonale sprawdzi się również jako dip do przekąsek i serów.

 

Składniki:
2 kg śliwek
ok. 10 papryczek chili
kawałek imbiru wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
25 dag cukru brązowego
2 łyżki soli
1/3 szklanki octu

 

Sposób przygotowania:
Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksuj  przy pomocy blendera. Całość przelej do garnka o grubym dnie i gotuj przez ok. 2 godziny. Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodaj cukier, sól i ocet i gotuj ok. 15 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący sos przelej do małych słoiczków, a następnie zapasteryzuj.

 

Pikantny chutney ze śliwek

 

Składniki:
500 g śliwek węgierek
2 średnie cebule (czerwone lub białe)
1-2 łyżki gęstego sosu balsamico
2-3 łyżeczki cukru brązowego (w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)
1 łyżka tartego imbiru
szczypta cynamonu
łyżeczka papryki wędzonej
pieprz cayenne
sól
olej do smażenia cebuli

 

Sposób przygotowania:
Śliwki należy wypestkować i pokroić na ćwiartki. Cebulę szatkujemy bardzo drobno. Następnie na głębokiej patelni podsmażamy do momentu, aż zmięknie i zarumieni się. Do podsmażonej cebuli dodajemy śliwki, imbir, cukier i cynamon. Całość należy smażyć przez około 30 minut lub dłużej na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Na koniec doprawiamy masę pieprzem, papryką, sosem balsamico i solą. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł.

 

Produkty, które ułatwią ci gotowanie

 

Wszystkie te dania wyglądają bardzo smacznie, są jednak czasochłonne w przygotowaniu. A gdyby tak ułatwić sobie zadanie? Firma Leifheit ma w swojej ofercie wiele interesujących urządzeń, które ułatwią nam życie w kuchni. Przy przetwarzaniu dużej ilości jabłek niezawodnymi akcesoriami będą drylownica do jabłek oraz różnego rodzaju krajalnice. Dzięki nim szybko oczyścimy i pokroimy nasze jabłka oszczędzając tym samym czas.  

 

Szczególnie warto zaopatrzyć się w drylownicę do jabłek taką jak drylownica Comfort Line. Jest ona bardzo prosta w użyciu. Wystarczy rozchylić uchwyt, aby otworzył się wycinak, z którego można z łatwością usunąć gniazdo nasienne jabłka. Dzięki ząbkowanej, ostrej krawędzi wycinanie gniazd nasiennych twardych jabłek i gruszek staje się dziecinnie proste. Drylownica do śliwek marki Leifheit natomiast dryluje w ekspresowym tempie. Dzięki nożowi ze stali szlachetnej precyzyjnie usuwa pestki i przygotowuje owoce do ciasta. Miąższ wpada do podstawionej miski, a pestki do pojemnika.

 

Wśród dostępnych na rynku krajalnic na uwagę zasługują zwłaszcza krajalnice spiralne oraz te umożliwiające pocięcie jabłka na równe cząstki. Krajalnica do jabłek ze stali szlachetnej marki Leifheit nie tylko tnie jabłka na równe części, ale jednocześnie usuwa gniazda nasienne. Natomiast dla osób, które chciałaby w szybki sposób uzyskać cienkie spirale z jabłek, najlepszym rozwiązaniem będzie krajalnica spiralna Leifheit.

Pomysł na prezent

 

Jeżeli przetwory wlejemy do słoików, które będą pięknie ozdobione, będziemy mogli podarować je w prezencie komuś wyjątkowemu. Zaopatrzcie się w wyjątkowe i estetyczne słoiki oraz specjalne naklejki do ich dekorowania. W dekoracyjnym zestawie do wekowania od Leifheita znajduje się wszystko, co jest potrzebne, aby zamienić dżem domowej roboty w pięknie zapakowany podarunek. Samoprzylepne dekoracyjne etykiety stylowo prezentują zawartość – i można je usuwać bez pozostawiania śladów. Kartka na życzenia oferuje miejsce na napisanie życzeń lub osobistych pozdrowień dla obdarowanej osoby. Pokrywka słoików znika pod atrakcyjną serwetką w kropki, którą można zamocować w niewidoczny sposób za pomocą gumek i na koniec ozdobić sznurkiem z naturalnego włókna.

 

Warto zatem znaleźć chwilę na przygotowanie przetworów z sezonowych owoców i warzyw. O każdej porze roku dostaniemy takie, które przydadzą się później do tworzenia potraw o wyjątkowym smaku. Dzięki temu zaspokoimy podniebienia całej rodziny. A szukając pomysłu na prezent, będziemy mogli sięgnąć na półkę z przetworami i podarować komuś upominek od serca – pyszny i pięknie wyglądający.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska