Pożywny lunch do szkoły i pracy

 

Szkoła i praca to dwa miejsca, w których – oprócz domu – spędzamy przeważającą część naszego czasu. Mimo, że nie są to środowiska sprzyjające samodzielnemu przygotowywaniu posiłków, przerwa obiadowa przysługuje każdemu i właśnie wtedy, skorzystać warto z uprzednio przygotowanych posiłków. Poniżej przedstawiamy trzy proste przepisy na lunche, które można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy.

Jednogarnkowy kurczak z ryżem

Zalet dań jednogarnkowych nie trzeba nikomu przedstawiać: szybkie, proste, a na dodatek smaczne! Przygotowanie tego typu potraw, ma także jeszcze jedną zasadniczą zaletę – podobnie jak prosto je przygotować, równie prosto jest przetransportować w plastikowym pudełku, co szczególnie istotne jest podczas  przygotowywania dań do szkoły lub pracy. Do przyrządzenia potrzebna jest pierś z kurczaka, którą dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę, a następnie podsmażamy na oleju. Pozostałe składniki to: dwie marchewki, jedna cebula, trzy ząbki czosnku, 100 g pieczarek, 150 g ryżu oraz przyprawy do smaku. Marchewkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, a cebulę w piórka. Wszystko dorzucamy do kurczaka na patelni i smażymy jeszcze przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy w wodzie przez około 20 minut. Doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ostatnim krokiem jest ryż, który gotujemy przez chwilę, a następnie wszystkie składniki mieszamy w jednym garnku i dusimy do momentu, kiedy ryż będzie odpowiednio miękki. Przechowujemy w lodówce, odgrzewamy na patelni, w kuchence mikrofalowej lub spożywamy na zimno.

Zobacz także: Dieta ketogeniczna — Na czym polega? 7-dniowy jadłospis diety tłuszczowej

 

 

Tarta

Przygotowywane na cieście francuskim tarty to doskonały pomysł, nie tylko na niespodziewanych gości, ale także na lunch do pracy lub szkoły. Dzisiaj proponujemy pomysł na tartę z brokułami i serem. Warzywa dzielimy na niewielkie różyczki i gotujemy al dente. Cebulę i czosnek kroimy, a następnie podsmażamy na patelni do uzyskania złocistego koloru. Formę do tarty natłuszczamy i wykładamy ciastem francuskim, które nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 min. Na cieście wykładamy brokuły oraz kawałki sera pleśniowego. Trzy jajka roztrzepujemy i  dodajemy odrobinę jogurtu, przyprawy oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Przygotowaną masą zalewamy tartę i całość pieczemy w piekarniku przez około 25 minut. Tartę dzielimy na kawałki i zabieramy ze sobą jako pożywny i zdrowy lunch na zimno.

 

 

Mix sałat

Tego typu sałatki można dostać w większości barów śniadaniowych, stołówek, a nawet w dużych supermarketach. Mix sałat to z reguły sałata lodowa, jarmuż, rukola, sałata czerwona i roszponka. Wszystkie zielone składniki dokładnie umyj i wysusz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do nich, pokrojone na połówki oliwki pozbawione pestek oraz nasiona słonecznika lub dyni. By sałatka była bardziej pożywna, możesz dodać grillowanego kurczaka, tuńczyka, albo pokrojone w ćwiartki jajko. Całość warto polać sosem przygotowanym z musztardy, oliwy z oliwek oraz ziół prowansalskich. Sałatkę można przechowywać w specjalnych menażkach, słoiku, lub plastikowej miseczce, którą łatwo zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły.

 

Zobacz także: Czy kolor warzyw i owoców decyduje o ich właściwościach?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska