Przepis na szybkie ciasteczka z bakaliami

 

Wciąż narzekamy na brak czasu. Wykonujemy w ciągu dnia tak wiele zadań i obowiązków, że niemal zapominamy o chwili przyjemności. Dlatego przyda się szybki przepis, dzięki któremu będziemy mogli zjeść pyszne, domowe wypieki, a zrobimy je w zaledwie parę minut.

Do przygotowania szybkich ciasteczek nie potrzeba ani wiele czasu, ani wielu składników. Na pewno wszystkie bez problemu znajdziecie w kuchni i już niedługo będziecie mogli spróbować własnych wypieków. To jak? Zaczynamy?

 

Składniki (3-4 ciasteczka):

  • 3 łyżeczki cukru pudru

  • 2 łyżki ciepłego masła

  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3-4 łyżeczki mąki żytniej

  • 1 opakowanie (ok. 30 g) budyniu (z cukrem)

  • garść żurawiny, rodzynek lub innych ulubionych bakalii

 

Przygotowanie:

  1. Cukier puder ucieramy z masłem.

  2. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i budyń. Ugniatamy, aż do połączenia składników. Gotowa masa będzie dosyć kleista.

  3. Bakalie łączymy z ciastem.

  4. Odrywamy kawałki i formujemy niezbyt cienkie ciasteczka.

  5. Pieczemy na niskiej półce w piekarniku w temp. 180° przez 8-9 min, do lekkiego zarumienienia.

 fot. Aleksandra Stupera

 

Ciasteczka wspaniale smakują zarówno na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i po wystudzeniu. Idealnie pasują do nich rodzynki i żurawina, ale inne bakalie na pewno też wspaniale się sprawdzą. A może chcielibyście wypróbować wersję z kakao? Warto poeksperymentować.

 

Smacznego!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska