Ketchup na zdrowo i szybko

 

Uwielbiam ketchup. Mogłabym go dodawać do wszystkiego. Niestety jest on wysokokaloryczny. W związku z tym, że zbliża się lato, wiele osób, w tym ja, chce zadbać o ładną figurę. Dlatego lepiej nie stosować tego typu dodatków. 

Jeśli jednak podobnie jak ja nie wyobrażasz sobie omleta bez ketchupu, a do tego nie masz czasu i po prostu nie chce Ci się bawić w obieranie i krojenie kilogramów pomidorów — ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Składniki:

1. Passata pomidorowa

2. Koncentrat pomidorowy

3. Ocet jabłkowy

4. Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

 

Sposób przygotowania:

Passatę podgrzewasz. Dodajesz do tego koncentrat — w zależności od ilości passaty. Jeśli jest mniejsza (w kartoniku) możesz dać pół. Jeśli jest to duża passata (w butelce) daj cały. Jeżeli nie przeszkadzają Ci kawałki pomidorów możesz też wykorzystać do tego krojone pomidory z puszki (możesz je wcześniej na przykład zblendować). Do tego dolej odrobinę octu jabłkowego (ok. łyżeczki). Wszystko razem zagotuj, przypraw do smaku — jeżeli wolisz pikantny ketchup, daj więcej ostrej papryki, jeżeli mniej pikantny — słodkiej. Wszystko wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Potem możesz go przelać do butelki po ketchupie, miseczki lub słoiczków. Jeżeli masz ochotę przygotować więcej na zapas — zapasteryzuj. Wystarczy na gorąco wlać ketchup do słoików i zawekować.

 

Korekta: Justyna.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska