Tort malinowo-jagodowy

 

Uwielbiam torty. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt, a już na pewno urodzin. Jestem jednak zwolenniczką tych lekkich, nie aż tak słodkich, owocowych, a przede wszystkim pięknie wyglądających.

Torty, które możemy kupić w cukierni zazwyczaj wyglądają tak samo. Czekoladowy, z dużą warstwą czekolady, od której po połowie kawałka zaczyna nas mdlić. Śmietankowy, z ciężkim kremem i kandyzowanymi owocami na wierzchu. A gdyby tak postawić na prostotę? Wyobraźcie sobie delikatny biszkopt, przełożony lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki, a na wierzchu sezonowe owoce, które cieszą zarówno nasze oko, jak i podniebienie. Oto przepis!

 

Składniki na biszkopt:

200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
6 jajek
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy cukier, a potem powoli wlewamy żółtka. Uważajcie żeby piana nie opadła. Po trochu dodajemy przesianą z proszkiem mąkę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 165 stopniach przez około 40 minut. Co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką czy ciasto jest upieczone – jeżeli będzie się przyklejało oznacza, że jest surowe. Po upieczeniu najlepiej uchylić delikatnie piekarnik i odczekać aż biszkopt ostygnie w środku, żeby nie opadł.

 

Składniki na masy owocowe:

1,5 szklanki malin
1,5 szklanki jagód/borówek
szklanka cukru

Przygotowanie:

Maliny smażymy z ½ szklanki cukru, aż powstanie gęsta masa. To samo robimy z jagodami. Odstawiamy obie masy do ostudzenia.

 

Składniki na krem do środka:

250 g mascarpone
400 g śmietanki kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
200 g malin
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego

Przygotowanie:

Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy ok. 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na mus. Serek przekładamy do miski, mieszamy i stopniowo dodajemy mus, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy aromat, cukier wanilinowy oraz cukier puder. Śmietankę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do kremu, cały czas mieszając. Na końcu rozpuszczamy na wolnym ogniu żelatynę, powoli wlewamy i mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby trochę zgęstniał.

 

Składniki na wykończenie:

250 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Serek mieszamy w misce. Dodajemy cukier puder oraz cukier wanilinowy i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo wlewamy do serka cały czas mieszając.

 

Nasączenie:

150 g truskawek łączymy ze szklanką ciepłej wody i mieszamy.

 

Przygotowanie tortu:

Ostudzony biszkopt dzielimy na trzy równe części. Układamy kolejno: biszkopt-odrobina nasączenia (tu nie może być za dużo, bo nam się rozpadnie)-masa z jagód-połowa kremu-biszkopt-więcej nasączenia-masa z malin-reszta kremu-biszkopt. Całość pokrywamy kremem na wykończenie. Po bokach najlepiej rozprowadzić go silikonową łopatką. Udekoruj wedle własnego uznania. Ja proponuję owoce leśne, posypane cukrem pudrem.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska