Prosty przepis na średniowieczny omlet

 

Kulinarny świat średniowiecza nie jest wcale ubogi. Trafimy tu na wiele ciekawych przepisów, które nawet dziś mogą urozmaicić nasz jadłospis. W książkach kucharskich opisujących dania tamtych lat znajdziemy przepisy na mięso, sosy, sałatki, ale także desery. I to na tych ostatnich chcielibyśmy się dzisiaj skupić.

Przygotowanie omletu według średniowiecznego przepisu jest łatwe i szybkie. Nie potrzebujemy do tego zbyt wielu składników. Wystarczą jajka i kilka własnych dodatków, które urozmaicą ten deser.

 

Składniki (4 porcje):

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • olej

  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

  • własne dodatki (dżem, bakalie)

 

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Następnie dodajemy do nich cukier i miksujemy.

  2. Żółtka ubijamy widelcem, po czym przekładamy je do białek. Mieszamy.

  3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wlewamy część masy jajecznej i smażymy do zarumienienia przez ok. 3-4 min z jednej strony.
    Możemy rozlać masę na całą patelnię (jak w przypadku naleśników) lub za pomocą łyżki robić mniejsze omleciki.

  4. Na gotowe omlety wykładamy wybrane dodatki.
     

 fot. Aleksandra Stupera

 

Jesteśmy pewni, że zasmakują Wam proste, średniowieczne omlety. Możecie wypróbować też wersji wytrawnej bez cukru, ale za to z warzywami lub serem.

Smacznego!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska