Przepis na ryżowe chilli z indykiem i warzywami

 

Kurczak, kurczak, kurczak. Tak często wygląda lista mięsa, jaką wybieramy, bo najszybciej, najtaniej i najzdrowiej. Warto jednak czasem coś zmienić i spróbować indyka, który jest niskokaloryczny i sycący. To mięso doskonale komponuje się z warzywami i ryżem na ostro. Spróbujcie ryżowe chilli, kolorowe i aromatyczne danie.

Składniki na 4 porcje: 

  1. 500 g mielonego mięsa z indyka

  2. 1 puszka kukurydzy

  3. 2 papryki 

  4. 2 puszki pomidorów

  5. 3 woreczki ryżu

  6. kilka suszonych papryczek

  7. oregano

  8. papryka słodka i ostra

  9. pieprz ziołowy

  10. sól

  11. kolendra

(opcjonalnie kostka rosołowa, awokado)

 

Przygotowanie: 

Mięso podsmażamy z łyżką oleju kokosowego, suszonymi papryczkami, pieprzem ziołowym i solą. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę, a kiedy zmięknie, dodajemy kukurydzę i całość z mięsem trzymamy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. W międzyczasie gotujemy ryż, do którego można dodać kostkę rosołową. Do przygotowanego mięsa i warzyw dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut. Doprawiamy sos papryką ostrą, słodką, oregano i pieprzem ziołowym. Gotowy ryż i sos układamy na talerzu, posypujemy kolendrą i opcjonalnie pokrojonym awokado.

 

Smacznego!

 

 

Korekta: Olga Miziuk

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska