Placuszki dyniowe na zakończenie sezonu dyniowego

 

Doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych. Wersja z dynią jest dużo lżejsza. A placuszki pieczone na suchej patelni są dużo mniej kaloryczne, przez co idealnie nadają się na obiad, dodatek do obiadu lub drugie śniadanie w wersji fit.

Składniki:
½ średniej wielkości dyni startej na dużych oczkach

150 mąki (w wersji fit – pełnoziarnistej)

70 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki soli

½ łyżeczki czarnego pieprzu

Opcjonalnie można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i starty ser.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz mleka, mieszamy w misce. Kiedy się połączą dodajemy mleko i ponownie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na suchej i rozgrzanej patelni formujemy małe placuszki i smażymy z obu stron aż się zarumienią. Do dekoracji można dodać jogurt naturalny lub śmietanę.
 

 


Smacznego!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska