Przepis na najprostsze pancakes z owocami i czekoladą

 

Niby naleśniki, ale mniejsze, grubsze i ułożone jeden na drugim. Robienie tzw. pancakes przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych. Na północy Ameryki niezwykle popularne są z syropem klonowym. Najlepiej smakują oczywiście na słodko. Jak je zrobić?

Wystarczy odrobinę chęci i możemy od samego rana cieszyć się pięknie wyglądającym i smacznym posiłkiem.

 

Składniki na ciasto:

50 g masła
2 jajka
250 ml mleka
250 g mąki
2 łyżki cukru (w zdrowszej wersji proponuję ksylitol)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

 

Dodatki:

Tu oczywiście można postawić na to, co się lubi najbardziej. Może być sama polewa lub syrop klonowy. Można dodać ulubione owoce. Doskonale sprawdzi się też dżem lub miód. Wersja ze zdjęcia to pokrojone w kostkę mango, ananas i brzoskwinia oraz polewa czekoladowa (można rozpuścić czekoladę białkową).

 

Sposób przygotowania:

Suche składniki wymieszać osobno, a mokre osobno. Potem połączyć je i dokładnie wymieszać tak, żeby powstała gęsta masa. Drobne placuszki o średnicy ok. 10 cm smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu na średnim ogniu tak, żeby delikatnie przyrumieniły się z obu stron. Potem wykładamy na talerzu jeden na drugim i dekorujemy.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska