Przepis na lembasy – jak zrobić elficki chlebek?

 

Książki są pokarmem ducha, ale przyda się też odpowiedni posiłek dla ciała. Dlatego właśnie dziś sięgniemy do klasyki, by wyciągnąć z niej dobrze znane pieczywo, którego jeden kęs miał zaspokajać głód rosłego mężczyzny na cały dzień.

Receptura lembasów była przez wieki pilne strzeżona i żaden człowiek nie miał do niej dostępu. Jednak udało nam się ją rozgryźć, oto ona:

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka cynamonu

  • 2 łyżki cukru pudru

  • pół łyżeczki soli

  • 3 łyżki miodu

  • 1 jajko

  • łyżka oleju

  • 1/2 szklanki mleka

 

Przygotowanie

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy pozostałe i mieszamy łyżką, a później wyrabiamy ręką do całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno być elastyczne, ale może lekko się kleić.

Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość nieco ponad 0,5 cm i kroimy na 6 części. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w 180°C (bez termoobiegu, najlepiej góra-dół).

Po upieczeniu wykładamy na talerz do wystudzenia.

 

 

Uwaga: u ludzi mogą wywoływać tęsknotę za nieśmiertelnością i elfami.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska