Lasagne z cukinii

 

Od dawna wiadomo, że makaron jest niezwykle tuczący. Za to lasagne nie można odmówić genialnego smaku. Jak więc zaspokoić kubki smakowe, a zarazem nie przytyć?

Wyjście jest jedno: postaw na lasagne bez makaronu. Można go zastąpić np. cukinią. Oto mój pomysł na lasagne z cukinii.

 

Składniki:

4 małe cukinie
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
pomidory w puszce

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, oliwa.

 

Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy w plastry. Przyprawiamy solą i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będzie miękka. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy z dodatkiem ziół prowansalskich. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory. Przyprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i solą. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/3 cukinii, mięso z pomidorami, 1/3 cukinii, mięso z pomidorami i resztę cukinii tak, żeby utworzyć warstwy. Zapiekamy razem przez około 15 minut w 180 stopniach.

 

Jako dodatek do lasagne proponuję świeży chleb pełnoziarnisty lub grzanki. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska