Krem grzybowy z tortellini – idealny na zimowe wieczory

Najpyszniejsze grzyby, jakie kiedykolwiek jadłam, rosną na Kaszubach. Właśnie tam też nauczyłam się robić tę zupę. Jest bardzo grzybowa i choć ma niezwykle wyrazisty smak, jest też bardzo kremowa i delikatna. A z tortellini, które również są grzybowe, komponują się z nią idealnie. 

Przede wszystkim potrzebny nam będzie bulion. Pamiętajcie, że żeby był dobry, powinien być robiony na mięsie i gotowany kilka godzin. Przepis na niego najlepiej jeśli podkradniecie z książki kucharskiej rodziców lub dziadków. 

 

Składniki na krem grzybowy dla 4 osób (na 1/2 litra rosołu):

250 gram grzybów świeżych lub mrożonych, najlepiej prawdziwków, borowików lub podgrzybków

Odrobina masła

Opakowanie tortellini z nadzieniem grzybowym

2 łyżki śmietany, ja dałam 12%, ale im tłuściejsza tym mniejsze prawdopodobieństwo zważenia

 

Sposób przygotowania:

Grzyby dusimy na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Gdy będą gotowe dodajemy je do gorącego bulionu i mieszamy. Studzimy i blendujemy. W międzyczasie gotujemy tortellini. Do zblendowanego kremu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Najlepiej w osobny rondelek wlać dwie łyżki wazowe zupy, dodać śmietanę, energicznie wymieszać i dopiero wlać do pozostałego kremu. Wówczas śmietana się nie zważy. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska