4 przepisy na kiszonki, które odmienią Twoją kuchnię

 

Kiszonki kojarzą nam się głównie z ogórkami, kapustą, może z burakami. Jednak świat żywności fermentowanej jest o wiele bogatszy, a zagłębiliśmy się w nim dzięki książce „Tylko kiszonki”. Poznajcie 4 doskonałe przepisy na proste kiszonki.

Fermentacja to metoda przechowywania żywności, która kiedyś była bardzo popularna. Teraz mamy lodówki, wszystko jest dostępne w sklepach, więc dużo ludzi nie czuje potrzeby kiszenia jedzenia.

 

Jakie są korzyści z jedzenia kiszonek?

Fermentacja przyspiesza metabolizm, stąd pokarmy lepiej się wchłaniają i trawią. Fermentowana żywność posiada wiele probiotyków, które zbawiennie wpływają na florę jelitową i ogólnie zdrowie. Wzmacnia układ odpornościowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Posiada niepowtarzalny smak, którego nie odtworzą gotowe, sklepowe badziewia, oraz można ją dłużej przechowywać.

 

Więcej na temat korzyści, sposobów i metod fermentacji przeczytasz w genialnej książce Fern Green – „Tylko kiszonki”. Jest to zbiór podstawowej wiedzy na ten temat oraz liczne przepisy na pyszne przetwory. Oto cztery wybrane przez naszą redakcję.

 

Ocet jabłkowy

O occie jabłkowym można pisać wiele dobrego. Między innymi zwalcza bakterie, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga odchudzanie i układ krążenia. Łyżka octu jabłkowego z wodą wypita po posiłku skutecznie złagodzi zgagę.

 

Do litra octu jabłkowego potrzebujesz:

2 grubo pokrojonych jabłek,

800 ml wody,

60 ml miodu,

10 minut roboty i 4-5 tygodni cierpliwości, aż będzie gotowy.

 

Najpierw wymieszaj miód z wodą. Do litrowego słoika włóż jabłka, zalej wodą z miodem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie wstrząsaj słoikiem. Po tygodniu przecedź i przelej mieszankę (z której powstanie cydr) do czystego słoika i przykryj papierowym ręcznikiem, który zamocuj gumką. Fermentacja potrwa 3-4 tygodnie, ale już po 3 możesz spróbować i ocenić, czy Ci smakuje. Jeśli tak – przelej go do hermetycznie zamykanej butelki.

 

Kimchi z kapusty, jabłka i marchwi

Kimchi to japoński przysmak, który robiony jest z fermentowanych warzyw. Kimchi pozytywnie wpływa na układ trawienny i wzmacnia odporność, bo zawiera w sobie mnóstwo witamin, szczególnie witaminy A, które korzystnie wpływa na pracę Twojego serca.

Potrzebne Ci będą:

litrowy słoik,

mała kapusta pekińska pokrojona w grubą kostkę,

2 łyżki i 1 łyżeczka soli morskiej,

2 średniej wielkości starte marchewki,

1 małe starte jabłko,

2 cebule dymki pokrojone w kostkę,

1 łyżeczka startego imbiru,

1 ząbek czosnku (ja go pokroiłam w malutką kostkę),

¾ łyżeczki ostrej papryki,

20 minut na zrobienie,

4-6 godzin na odstawienie kapusty,

3-6 dni cierpliwości na proces fermentacji.

 

Kapustę dobrze wymieszaj z solą, przykryj i zostaw na co najmniej 6 godzin (u mnie była to cała noc). Następnie ją odsącz, opłucz, dokładnie wyciśnij sok i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Taką mieszankę ugnieć w litrowym słoiku, zalej wodą i przykryj, ale nie dokręcaj pokrywki. Zostaw tak na 3-6 dni, od czasu do czasu próbując kimchi. Gdy smak już Ci będzie odpowiadał, dokręć pokrywkę. Przysmak możesz przechowywać w lodówce przez miesiąc.

 

Pureé truskawkowe z nasionami chia

Truskawki zawierają w sobie mnóstwo witaminy C, błonnika i kwasu foliowego. Mają dobroczynny wpływ na serce, nerki i wątrobę. Są również polecane osobom odchudzającym się. O korzyściach płynących ze spożywania nasion chia, przeczytasz tutaj.

 

Aby spróbować tego pysznego pureé, zaopatrz się w:

półlitrowy słoik,

400 g truskawek (u mnie były mrożone),

120 ml miodu,

3 łyżki nasion chia,

2 łyżki kefiru (w książce znajduje się przepis na naturalny kefir mleczy, ale ja użyłam sklepowego),

10 minut wolnego czasu na przygotowanie.

Fermentacja trwa 2 dni.

 

Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Przelej do słoika, zakręć, pozostaw go w temperaturze pokojowej, odczekaj dwa dni i gotowe! Pureé trzymaj w lodówce nie dłużej niż miesiąc.

 

Kiszone cytryny

Tak, ja też byłam zaskoczona, gdy zobaczyłam ten przepis. Cytryna to bogactwo witamin i minerałów, które wzmacnia odporność, odtruwa i pomaga utrzymać prawidłowe pH w organizmie. Więcej o wspaniałych właściwościach cytryny i innych cytrusów znajdziesz tutaj. Kiszoną cytryną możesz zastąpić ten owoc w każdym przepisie, w którym potrzebny jest sok czy skórka. Możesz dodać ją również do gulaszu, ryżu, wszelkich sosów czy dressingów.

 

 

Do tego przepisu potrzebujesz:

litrowego słoika,

około 5 cytryn pokrojonych w ćwiartki (może się okazać, że potrzeba ich będzie więcej, jeżeli są małe),

sok z kolejnych 2-3 cytryn,

240 g soli morskiej,

15 minut na zrobienie,

2 tygodni na odczekanie.

 

Cytryny ugnieć w słoiku, a w międzyczasie posypuj je solą. Właśnie wtedy może się okazać, że 5 to za mało, bo muszą być maksymalnie upchnięte. Wlej sok z cytryny – powinien on w całości zakrywać owoce. Przykryj słoik folią do żywności, następnie zakręć i odstaw na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wstaw do lodówki, gdzie przechowuj nie dłużej niż 3 miesiące.

 

Książka „Tylko kiszonki” jest częścią Zielonej serii, wydanej przez Wydawnictwo Buchmann. Serdecznie dziękujemy za egzemplarz recenzencki.

 

Zdjęcia: Jana Kołodziej

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska