Grillowane żeberka

 

Dziś uczta dla prawdziwych mięsożerców. Nie wiem jak wasze, ale mój organizm minimum raz dziennie potrzebuje czegoś mięsnego. Uwielbiam żeberka – choć kiedyś nie mogłam się do nich przekonać. Sekret ich przyrządzenia tkwi w szczegółach.

Przede wszystkim chodzi o wybór dobrego mięsa. Jak żeberka, to najlepiej wieprzowe. Są łatwo dostępne, przygotowuje się je dość szybko, a samo mięso jest stosunkowo delikatne. Wybieraj takie, które nie są przerośnięte tłuszczem – chyba, że lubisz. Tłuszcz wzbogaca smak mięsa, jednak starając się jeść zdrowo i niskokalorycznie lepiej postaw na piękny, chudy pasek żeberek.

 

Grilluj! Który mięsożerca nie lubi potraw z grilla? Żeberka z rusztu mają o wiele wyrazistszy smak. W domu możesz posłużyć się patelnią grillową. Jeśli jednak nie masz takich możliwości, śmiało możesz upiec je na ruszcie w piekarniku lub po prostu poddusić w naczyniu żaroodpornym – połączone z odrobiną kminku będą pyszne.

 

Wybieraj rozsądne dodatki. Ja uwielbiam pieczone ziemniaki. Można je podpiec w piekarniku i wówczas idealnie będą komponować się z grillowanym mięsem. W sezonie ogródkowym zawsze możesz upiec je w ognisku – ich smak będzie niezastąpiony. Pamiętaj też o warzywach. W przypadku żeberek sprawdzi się wszystko co kwaśne – bigos, kapusta zasmażana, surówka z kiszonej kapusty lub ogórka kiszonego i papryki, a przede wszystkim sam król polskich dodatków – ogórek kiszony we własnej postaci.

 

Niektórzy dodają jeszcze sosy. Te, które mi smakują najbardziej w połączeniu z żeberkami to: barbecue, miodowo-orzechowy, sam miodowy oraz żurawinowy. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowywanie sosów wystarczy, że odpowiednio zamarynujesz żeberka, wówczas również będą bogate w smak. Otóż to! Odpowiednia marynata to prawdziwy skarb dla wszystkich mięs.

 

Składniki na grillowane żeberka dla dwóch osób:

4 małe żeberka
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
Przyprawy: kminek, majeranek, papryka słodka i ostra, curry

 

Miód, sos, olej oraz przyprawy mieszamy ze sobą, tworząc naszą marynatę. Wkładamy do niej żeberka tak, żeby całe były w niej obtoczone. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy i rozpoczynamy przygotowywanie obiadu. Żeberka grillujemy na patelni grillowej około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie całą patelnię grillową wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut, żeby mięso nie było surowe w środku. Co jakiś czas sprawdzaj, żeby go nie przesuszyć. Wystarczy wbić widelec w kawałek mięsa, jeśli po wyjęciu będzie zimny znaczy, że żeberko nie jest jeszcze gotowe. Jeżeli pieczesz ziemniaki, śmiało możesz włożyć mięso do nich, wówczas przejdą smakiem grillowanych żeberek.  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska