Przepis na masło orzechowe – jak przygotować je w domu?

 

Na wielu sklepowych półkach masło orzechowe zawiera niezdrowe dodatki. Często ich cena również przyprawia o zawrót głowy. Jest na to prosty sposób – fani masła orzechowego mogą zrobić je sami!

Masło orzechowe to dość popularna przekąska. Dodawana do potraw urozmaici dietę i rozkocha zmysły. Masło orzechowe to nic innego jak masa ze zmielonych orzechów. Do najpopularniejszych należy masło orzechowe z orzechów ziemnych, które w etapie produkcji najczęściej poddaje się prażeniu. Właściwości masła orzechowego są nieograniczone. Ma korzystny wpływ na pracę serca, wspiera pamięć oraz cały układ nerwowy, działa przeciwzapalnie. Co najważniejsze, dzięki temu, że orzechy są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, spożywanie masła orzechowego przyspiesza proces spalania tłuszczu. Orzechy zawierają też witaminę E, magnez, potas czy błonnik.

 Zdjęcie: www.pexels.com

 

Zobacz także: Masło orzechowe właściwości, rodzaje, cena


Jak zrobić masło orzechowe?
Masło orzechowe w produkcji przemysłowej nie należy do zbyt skomplikowanego procesu. Orzechy ziemne bez skorupek praży się początkowo w bardzo wysokiej temperaturze sięgającej 430 stopni Celsjusza. Następnie podgrzewane są do ok. 160 stopni. W takiej temperaturze przetrzymuje się orzechy do 60 minut i studzi się w temperaturze ok. 30 stopni. W późniejszej fazie orzechy są blanszowane i mielone na masę. Wielu producentów na tym etapie dodaje też inne składniki jak cukier, oleje czy sól. Trzeba zatem uważnie czytać etykiety, bo najwartościowsze masło orzechowe w swoim składzie nie powinno zawierać dodatków, a jedynie 100% orzechów. Gotową masę schładza się i pakuje w przeróżne pojemniki. Najczęstszymi są te ze szkła czy z tworzywa sztucznego. W naczyniach masło zastyga i odpowiednio się formuje.

 Zdjęcie: www.pexels.com
 

Zobacz także: Masło orzechowe od Orzesz!Ty

 

Domowe masło orzechowe
W podobny sposób, ale na mniejszą skalę, można zrobić masło orzechowe domowej roboty. Przepis na nie jest banalnie prosty. Wystarczy kupić orzechy ziemne, nerkowca, czy orzechy laskowe i poświęcić odrobinę swojego czasu. Np. 500 g orzechów ziemnych obieramy ze skorupek. Następnie prażymy je na patelni lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut. Po uprażeniu, czy upieczeniu, orzechy należy miksować lub blendować do momentu zamienienia się ich w masę. A stanie się tak, ponieważ wydzielają one naturalne tłuszcze. Następnie gotową masę należy ostudzić i opcjonalnie dodać miód, cynamon, czy odrobinę soli. Na końcu przelać do słoiczka i takie masło orzechowe domowej roboty można dodawać do posiłków.

 Zdjęcie: www.pexels.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska