Jogurtowy jabłecznik

 

Nadchodzi Wielkanoc. Przyszły tydzień będzie obfitował w sprzątanie, pieczenie, przygotowania… A już w niedzielę siądziemy przy wielkanocnym stole, rozkoszując się smakołykami. Gorzej będzie po świętach…

Niejedna osoba będzie miała wyrzuty sumienia przez ilość zjedzonych kalorii. A gdyby tak spróbować zmniejszyć ich zawartość, zamieniając niektóre produkty na te zdrowsze? Nie warto przez dwa dni marnować tego, co wypracowaliśmy przez kilka miesięcy, żeby wyglądać pięknie w lecie. Dlatego dziś proponuję zdrowe ciasto, które smakuje jeszcze lepiej niż zwykłe.

 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3 jabłka
¾ szklanki ksylitolu (zdrowy zamiennik cukru)
5 łyżek oleju kokosowego
duży jogurt naturalny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii lub aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z ksylitolem. Olej kokosowy roztapiamy w małym garnuszku i chłodzimy. Dodajemy go wraz z jogurtem do ubitych jajek. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito. Na koniec wrzucamy obrane i pokrojone jabłka oraz kilka kropel aromatu. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja piekłam w tortownicy ale inne formy też mogą być). Pieczemy przez około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 

Smacznego!

 

 

 

Korekta: Monika Mroczek

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska