Fit muffiny bananowe z orzechami

 

Każdy z nas miewa chwile słabości i ochotę na słodycze. Nawet najwytrwalsi fitmaniacy. Powstaje jednak coraz więcej przepisów, które pozwalają nam połączyć przyjemne z pożytecznym i zjeść coś, co zaspokoi nasze kubki smakowe bez wyrzutów sumienia.

Tego typu słodkością mogą być bananowe muffinki, które zamiast cukru będą w sobie zawierać daktyle. Od Was zależy też, jaką mąkę wybierzecie do ich przygotowania. Ja lubię pszenną i pozwalam sobie na nią od czasu do czasu. Możecie jednak postawić również na razową lub owsianą, która na pewno będzie zdrowsza i mniej kaloryczna.

 

Składniki na 7 muffinek:

2 banany
5 daktyli
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka oleju kokosowego
3 jajka
Garść orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, oprócz orzechów, miksujemy. Gdy powstanie nam gładka masa, dorzucamy orzechy i mieszamy. Ciasto równomiernie przelewamy do foremek na muffiny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Sprawdźcie, czy są gotowe długą wykałaczką. Jeżeli będą, ciasto nie będzie przyklejało się do patyczka. Po upieczeniu zostawcie je na około 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyciągnijcie i pozostawcie do ostudzenia.

 

Zobacz także: Przepis na najprostszy chlebek bananowy

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska