Francuskie śniadanie – Croque Monsieur

 

Są dania, które jemy, bo są zdrowe. Nie mamy wyrzutów sumienia, jedząc te wszystkie mdłe sałatki i wegańskie ciastka. Czasem jednak mamy ochotę na coś mniej grzecznego. Na coś, czego będziemy kiedyś żałować, jak beztroskiej nocy w Paryżu. Przed wami – Croque Monsieur, czyli serowa przyjemność, która leczy kaca.

Potrzebujemy:

(na 2 porcje)
4 kromki chleba tostowego

ser – w zależności od preferencji, świetnie sprawdza się gruyère

długo dojrzewająca szynka, około 4 plastry

masło

mąka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

musztarda (najlepiej Dijon)

 

Wywodząca się z francuskiego słowa croquer (chrupać, gryźć) Croque Monsieur to kanapka pełna różnych tekstur i smaków, które, choć z początku przytłaczają, idealnie się komponują, jeśli zostaną zachowane ich odpowiednie proporcje.

 

1. Rozgrzewamy rondel, rozpuszczamy masło, dodajemy kilka łyżek mąki. Do gotowej zasmażki dodajemy mleko, w trzech partiach. Powstały sos beszamelowy doprawiamy gałką muszkatołową, solą, świeżo mielonym pieprzem i opcjonalnie łyżeczką musztardy.

2. Przychodzi kolej na prawdziwe kulinarne porno budowane od podstaw. Rozpuszczamy na patelni masło, kładziemy na nim kromki chleba. Ewentualnie możemy posmarować chleb odrobiną masła i użyć patelni grillowej. Następnie nakładamy sos na dwie kromki i przykrywamy dużą ilością startego sera. Na drugą z pięknie wypieczonych par kładziemy po dwa plastry szynki i lekko smarujemy Dijon. Następnie ser. Czekamy.

3. Gdy ser się już topi nie odwracamy kromek, lecz kładziemy jedną na drugą – tak, by ser pierwszej pary znalazł się na szczycie. Tak oto zbudowaliśmy nasze pierwsze Croque Monsieur: Prawdziwą, francuską grzeszną przyjemność.

 

Tak, jak ma się to w przypadku quiche, Croque Monsieur występuje w różnych formach, zależnie od upodobań kucharza. Puryści uważają, że jedynie biały, słodki chleb nadaje się do tego dania, choć znane są także formy wykorzystujące różne odmiany pieczywa wiejskiego o bardziej wyszukanym smaku i chrupiącej skórce. Dijon z kolei może być zastąpiona przez dowolną musztardę z wyjątkiem najostrzejszych jej odmian, które mogą bardzo łatwo zepsuć nasze danie, przytłaczając delikatny smak sosu beszamelowego.

Podobnie sprawa ma się także z doborem wędliny i sera. Mięso to najczęściej długo dojrzewająca szynka, choć znane są też formy z wykorzystaniem drobiu. Najczęściej używany ser, gruyère, to według kuchni francuskiej odmiana idealna do tego dania. Ostry cheddar czy też długo dojrzewające sery również tu pasują. Należy się z kolei wystrzegać serów pleśniowych – ich specyficzny smak może zaburzyć kompozycję dania.

Najprostszy trick, który może wzbogacić nasze śniadaniowe guilty pleasure, to jajko w koszulce, które kładziemy na szczycie kanapki. W ten sposób Croque Monsieur zamienia się w croque madam. W niektórych regionach Francji chleb dodatkowo nasączany jest rozbełtanym jajkiem, znane są także formy przygotowywane w piekarniku. Jak widać to danie może się nigdy nie znudzić.

 

 

 

korekta: Monika Mroczek

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska