Malinowiec – raj dla podniebienia

 

Krucha beza, przełożona delikatnym mascarpone i malinami... Rozpływa się w ustach... Jestem w niebie!

Składniki:

 

150 g masła

350 g cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

6 jajek

190 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g malin (mogą być mrożone)

2 galaretki malinowe

500 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie:

 

I. Ciasto

1. Masło utrzeć ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. 

2. Do utartego masła dodać 6 żółtek. Ciągle ucierając wsypać wymieszaną z proszkiem mąkę. Ucierać do połączenia.

3. Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części.

4. Blachę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim jedną z porcji. To samo zrobić z drugą, w osobnej blasze.

 

II. Beza

1. 6 białek ubić na sztywno, stopniowo dodając 250 g cukru.

2. Gotową masę dzielimy na 2 równe połowy i wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto.

3. Pieczemy wszystko razem w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35-40 minut.

 

III. Galaretki

1. Obie galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. 

2. Do ostudzonej galaretki wrzucamy maliny, mieszamy i odstawiamy do stężenia. 

 

IV. Krem

1. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.

2. Ubitą śmietankę dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.

 

V. Wykończenie

Wykładamy w kolejności: ciasto z bezą --> pół kremu --> galaretka --> pół kremu --> ciasto z bezą.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska