Ciasto czekoladowo-malinowe bez pieczenia

 

Pieczenie ciast to długa, monotonna praca... A gdyby tak stworzyć coś pysznego, co nie wymaga pieczenia? Oto pomysł na pyszne, bardzo delikatne ciasto bez pieczenia.

To ciasto można zrobić z różnymi owocami. Mogą to być truskawki, tak jak w moim wypadku maliny, ale również np. brzoskwinie. Koniecznie wypróbuj jednak tej malinowej – uzyskasz wówczas idealny balans pomiędzy kwaśnością, a słodyczą.

 

Składniki:

300 g malin

250 g serka mascarpone

2 małe śmietanki kremówki 30%

5 łyżek cukru pudru

Tabliczka gorzkiej czekolady

2 paczki biszkoptów

6 łyżeczek żelatyny

2 galaretki malinowe

1,5 kostki masła 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopty kruszymy i układamy na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy roztopionym w małym garnuszku masłem. Dokładnie mieszamy biszkopty z tłuszczem, żeby uzyskać zbitą masę. Wkładamy do lodówki na min. pół godziny. Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy ok. 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Mascarpone przekładamy do dużej miski i ucieramy z cukrem pudrem (łyżką, nie mikserem, żeby od serka nie oddzieliła się woda – wówczas będzie za rzadki). Śmietankę ubijamy na sztywno (jeżeli odwrócisz delikatnie garnek i nic się nie wyleje, wówczas jest idealna). Stopniowo dodajemy kremówkę do masy z mascarpone, nieustannie mieszając. Na końcu na małym gazie rozpuszczamy żelatynę i powoli dolewamy do kremu, cały czas mieszając. Krem odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Galaretki rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Po upływie 30 minut połowę kremu z mascarpone wykładamy na biszkopty. 200 g malin miksujemy na mus. Dolewamy go do pozostałego w misce kremu (gdy wyda ci się za kwaśny możesz go delikatnie dosłodzić, jednak nie za dużo – chodzi o to, żeby ciasto nie było później za słodkie). Odstawiamy znów do lodówki. Gdy galaretka stężeje, posiekaj ją nożem i dorzuć do niej resztę malin. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na biszkopty z kremem. Potem wstaw do lodówki na ok. pół godziny do godziny, żeby galaretka ponownie stężała. Na końcu wyłóż krem z malinami, a całość polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z pozostałym masłem. Koniecznie odczekaj minimum godzinę przed podaniem, żeby czekolada zastygła. 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska