Przepis na marcepanowe kartofelki

 

Marcepanowe kartofelki pewnie każdemu kojarzą się z różnego rodzaju festynami i ulicznymi straganami. Do tej pory mogliśmy je jedynie kupować. A co powiecie na to, by przygotować je we własnej kuchni?

Stworzenie takich słodyczy nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga zbyt wielu składników. Dlatego chcielibyśmy przedstawić Wam dziś naszą wersję z dodatkiem wina i radości, jaką sprawi samo przygotowanie marcepanowych kartofelków.

 

Składniki:

  • 250 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)

  • 250 g cukru pudru

  • ok. 30 ml wody z czerwonym winem (wino opcjonalnie)

  • kakao

 

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania masy marcepanowej. Do miski wsypujemy mąkę migdałową i cukier puder. Mieszamy.

  2. Wlewamy wodę z winem i ugniatamy aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

  3. Kilka łyżek kakao wysypujemy na głęboki talerz.

  4. Z masy marcepanowej robimy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w kakao i odstawiamy na wcześniej przygotowany talerz.

  5. W razie potrzeby kulki możemy po jakimś czasie ponownie obtoczyć, aż uzyskamy efekt suchego kakao na wierzchu .

  6. Zajadamy się słodkimi kartofelkami.

fot. Aleksandra Stupera

 

Mamy nadzieję, że spodobał Wam się nasz przepis i chętnie przygotujecie własne kartofelki w domu. Przecież wiadomo, że samodzielnie przygotowane słodycze smakują najlepiej.

 

Smacznego!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska