Proste i szybkie przekąski z ciasta francuskiego

 

Dobrze smakują, ładnie wyglądają, a do tego są niezwykle proste w przygotowaniu – mowa oczywiście o przekąskach wykonanych na bazie ciasta francuskiego. Bez względu na to, z czym je podamy, na pewno będzie smakowało wybornie.

Ciasto francuskie daje ogrom możliwości. Możemy je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Do przygotowania poniższych przekąsek użyto gotowych płatów ciasta francuskiego dostępnych w supermarketach. Można oczywiście przygotować je samemu, ale to czasochłonny proces.

 

Zobacz także: Przekąski – czy warto jeść miedzy posiłkami?

 

Mini hot dogi

 

Składniki:

– opakowanie parówek

– płat ciasta francuskiego

– boczek w plasterkach

– ser żółty

– żółtko

Fotografia: Agnieszka Tyburcza

 

Sposób przygotowania:

Parówki obierz z foli, jeśli taką posiadają, i przekrój w połowie. Ciasto francuskie pokrój w paski. Nałóż na nie cienkie plasterki sera, a następnie owijaj nim parówki. Gotowe mini hot dogi posmaruj po wierzchu żółtkiem, wtedy ciasto ładnie się zarumieni. Na koniec owiń je plasterkami boczku. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 min. Hot dogi podawaj z sosami, np. czosnkowym.

 

Kieszonki ze szpinakiem

 

Składniki:

– opakowanie mrożonego szpinaku bądź posiekany świeży

– ser feta

– czosnek

– płat ciasta francuskiego

– oliwa

Fotografia: Agnieszka Tyburcza

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pokrój w średniej wielkości kwadraty. Szpinak podsmaż na oliwie z czosnkiem. Dodaj ser feta. Farsz wykładaj na środek kwadratów, a rogi sklejaj ze sobą. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

 

Rożki z serem

 

Składniki:

– 2 płaty ciasta francuskiego

– kostka białego sera

– łyżka budyniu waniliowego bądź śmietankowego

– łyżka margaryny

– cukier waniliowy

– 2 żółtka

– 2 łyżki cukru pudru

Fotografia: Agnieszka Tyburcza

 

Sposób przygotowania:

Ser utrzyj z żółtkami, łyżką margaryny, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i łyżką budyniu. Ciasto pokrój w niewielkie kwadraty (chyba że zamiast ciasteczek chcesz zrobić większe rożki śniadaniowe). W jeden róg nakładaj farsz i zginaj ciasto w trójkąt lekko dociskając, ale nie sklejając brzegów. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 min.

 

Cynamonowe ślimaczki

 

Składniki:

– 2 płaty ciasta francuskiego

– cynamon

– cukier kryształ

 Fotografia: Agnieszka Tyburcza

 

Sposób przygotowania:

Rozwiń płat ciasta. Posyp go cynamonem i cukrem kryształem na całej jego powierzchni. Zwiń ciasto w rulon (od krótszej krawędzi) i krój tak, aby powstawały ślimaczki o grubości ok. 2 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10-15 min.

 

Zobacz także: Przepisy na lunch do pracy, które przygotujesz w kilka chwil

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska