6 połączeń żywieniowych, których powinniśmy unikać

 

Kanapka z ogórkiem i pomidorem, herbata z miodem, bułka z dżemem – te i inne połączenia znamy jeszcze z dzieciństwa. Niestety, coraz częściej dowiadujemy się, że znane nam produkty niekoniecznie mają korzystny wpływ na nasze zdrowie lub wytrącają cenne wartości odżywcze, których przecież chcemy jak najwięcej.

Ogórek zielony + pomidor/papryka/cebula

Mało kto wyobraża sobie piętrową kanapkę czy sałatkę bez soczystego pomidora i świeżego zielonego ogórka. Niestety, wbrew pozorom nie jest to zalecane połączenie warzywne, bo zawarty w ogórku enzym askorbinazy rozkłada bogactwo witaminy C, które znajdziemy w pomidorze, papryce czy cebuli. Zatem wbrew pozorom nie mamy bomby witaminowej, a wręcz przeciwnie. Można temu zapobiec, dodając ogórka zaraz przed jedzeniem, zanim puści soki, co nie jest dobrym rozwiązaniem na przykład na imprezy, lub skropić sałatkę sosem winegret.

 

Wędlina + żółty ser

Zawarty w żółtym serze fosfor ogranicza wchłanianie cynku, którego z kolei jest bardzo dużo w wędlinie i mięsie. Cynk ma dobroczynny wpływ na naszą pamięć i odporność, więc szkoda go tracić.

 

Miód + gorąca woda/herbata

Zbliża się jesień, niedługo wieczory będą coraz chłodniejsze, a szanse na przeziębienie wzrosną. Dużo osób próbuje zapobiec chorobie, pijąc herbatę czy wodę z miodem, która jest rozgrzewająca i przepyszna. Niestety, niekoniecznie skuteczna. Wrzątek zmniejsza aż o POŁOWĘ uzdrawiające właściwości miodu, co przecież mija się z celem.

 

Białe pieczywo + dżem

Pamiętam jeszcze z dzieciństwa świeże, chrupiące białe bułki z dżemem własnej roboty. Istna uciecha dla dziecka. Ale cóż, to również nie jest najtrafniejsze połączenie. Zawarte w białym pieczywie węglowodany proste podnoszą poziom cukru we krwi, a w połączeniu ze słodkim dżemem obciążają organizm, któremu jeszcze trudniej wyrównać ten poziom do odpowiedniego. Przez to pracuje na pełnych obrotach, a energia bardzo szybko spada, co skutkuje zmęczeniem czy rozdrażnieniem. Warto zatem zmienić białą bułeczkę na pełnoziarniste pieczywo pełne błonnika.

 

Alkohol + aspartam

Aspartam to sztuczny środek słodzący, którego coraz trudniej uniknąć. To właśnie on zastępuje cukier w napojach light, co wcale nie jest mniejszym złem. Zawarty w soku dwutlenek węgla czy kwas owocowy zwiększają wchłanianie alkoholu, który szybciej „uderza do głowy”.

 

Sałata + beztłuszczowy sos

W społeczeństwie krąży fałszywe przekonanie, że przy zdrowym odżywianiu należy całkowicie wyeliminować tłuszcze lub traktować je jako zło konieczne tam, gdzie faktycznie trzeba. Nie wszystkie tłuszcze są złe, a niektóre wręcz niezbędne, np. w sałatce. Wbrew pozorom to właśnie tłuszcz jest nośnikiem substancji odżywczych i dzięki niemu dostają się do krwi.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska