Produkty, które warto ze sobą łączyć

 

Są produkty, których nie należy łączyć, bo albo nie przyniesie to nic dobrego, albo całe dobro wyeliminuje. Istnieją jednak takie połączenia, które warto znać i stosować, bo wzrasta wchłanianie wartości odżywczych do organizmu czy dublują swoje największe zalety.

Warzywa + tłuszcze

Nie wyobrażam sobie sałatki bez łyżki oliwy z oliwek. Lubię też czasem posmarować chleb masłem na kanapkę. Niektórzy uważają to za grzeszki, tymczasem bardzo się mylą. Dzięki tłuszczom lepiej wchłaniają się witaminy A, D, E i K, których nie brakuje w warzywach i owocach.

 

Warzywa + jogurt

Jedno z najlepszych źródeł wapnia (jogurt) idealnie komponuje się z warzywami, dzięki którym wapń szybciej i lepiej się wchłania. To wszystko za sprawą błonnika, którego w warzywach nie brakuje. Świetnie sprawdzi się jogurtowy dip z marchewką czy selerem naciowym na fit imprezie.

 

Szpinak/natka pietruszki + cytryna

Szpinak to bogactwo żelaza, a cytryna – witaminy C. Dzięki cytrynie znacząco wzrasta przyswajanie żelaza do organizmu. Dlatego warto skropić szpinak cytryną np. przed smażeniem. Identyczna sytuacja jest z natką pietruszki, która oszałamiająco smakuje zmiksowana z sokiem z cytryny.

 

Jabłko + żurawina

Oba te produkty mają duży potencjał antyoksydacyjny, czyli chronią nasze komórki i tkanki przed wolnymi rodnikami tlenowymi i ich szkodliwym działaniem. W tym połączeniu potencjał jest znacząco wyższy i skuteczniejszy. A owsianka z jabłkiem i żurawiną jest przepyszna!

 

Owsianka + sok z pomarańczy

Jeśli już o owsiance mowa, to świetnie pasuje do niej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Oba te produkty mają w sobie dużo fenoli, które m.in. wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Na jesień jak znalazł!

Ryba + czosnek

Tłuste ryby morskie mają w sobie dużo zdrowego tłuszczu omega-3, który jest niezbędny organizmowi. Czosnek znacznie zwiększa pozytywne działanie tłuszczu, który zapobiega chorobom, poprawia nastrój i przeciwdziała np. chorobie Alzheimera.

 

Zielona/czerwona herbata + cytryna

Wbrew pozorom to nie czarna herbatka z cytryną jest najlepsza na jesień. Odradza się picie tego połączenia, natomiast zaleca dodawanie cytryny do zielonej lub czerwonej herbaty. Zawarte w nich katechiny, które dobrze wpływają na odporność, dużo skuteczniej działają przy pomocy witaminy C, której nie brakuje w cytrynie.

Przypominam produkty, których nie warto ze sobą łączyć.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska