3 pomysły na zdrowe letnie desery

 

Nadchodzą cieplejsze dni. Któż z nas nie lubi ochłodzić się podczas letnich upałów delikatnym deserem, np. w postaci lodów? Uwielbiają je przede wszystkim nasze dzieci. W większości jednak skład gotowych deserów pozostawia wiele do życzenia. Co zrobić, żeby zaserwować nam i naszym dzieciom zdrowe słodkości?

Przede wszystkim postaw na jogurt. Lekki, pożywny, dostarcza nam tylko dobrych kalorii. Dokładając do niego np. sezonowe owoce możesz stworzyć pyszny i zdrowy deser dla całej rodziny. Uśmiechy na twarzach najbliższych gwarantowane!

 

Pamiętaj! Dokonuj racjonalnego wyboru jogurtów. Stawiaj na te naturalne, które mogą zastąpić w potrawach śmietanę, ponieważ są od niej o wiele lżejsze. Nie zawierają cukrów, sztucznych barwników i substancji konserwujących, a co za tym idzie - są zbawienne dla naszych jelit. Dostarczają nam cennych bakterii jogurtowych oraz witamin. Nie wszyscy dorośli przepadają jednak za ich smakiem, a już na pewno trudno zmusić do nich dzieci. Z pomocą przychodzi Bakuś BIO – pierwszy polski jogurt BIO dla dzieci. Certyfikat BIO oznacza, że jogurt ten powstał zgodnie z unijnymi normami żywności ekologicznej. A co za tym idzie dostarcza nam samych wartościowych składników, bez dodatku chemii. Obecnie na rynku dostępny jest w czterech smakach: waniliowym, truskawkowym, gruszkowym oraz bananowym.

 

Batoniki jogurtowe z jagodami

 

Składniki na 8 porcji:

 

4 opakowania jogurtu Bakuś BIO o smaku waniliowym

2 szklanki jagód

Pół szklanki dowolnych otrębów

 

Jogurt i otręby dokładnie mieszamy. Jednolitą masę wylewamy do dowolnego naczynia. Ważne, aby pozwalało ono na uzyskanie tafli o wysokości około 4 cm. Na wierzch wysypujemy jagody i delikatnie ubijamy, tak aby dobrze połączyły się z masą. Całość wkładamy na 3 godziny do zamrażalnika. Po zamarznięciu kroimy na kawałki i podajemy zanim się rozpuści.

 

 

Torcik jogurtowy z galaretką

 

Składniki:

 

8 opakowań jogurtu Bakuś BIO o dowolnym smaku

4 łyżki żelatyny lub karobu

Pół szklanki mleka

3 opakowania galaretek (każda o innym kolorze)

5-6 truskawek, świeże morele i listki mięty (do przybrania)

 

Przygotowanie tortu rozpoczynamy od przyrządzenia galaretek. W trzech płaskich półmiskach rozlewamy każdą z galaretek i umieszczamy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie rozpuszczamy w mleku żelatynę lub inną substancję żelującą i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu mieszamy uzyskany płyn z jogurtami. Najlepiej użyć do tego celu miksera, tak aby masa była puszysta. Schłodzone i ścięte galaretki kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy do uzyskanej masy. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy lub okrągłego półmiska. Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu wystarczy przystroić torcik i podać gościom.

 

Jogurtowy duet

 

Składniki na 6 porcji:

 

3 opakowania jogurtów Bakuś BIO o smaku waniliowym

1 duży Jogurt naturalny gęsty od Bakomy

1 bezcukrowa galaretka o smaku malinowym

400 g malin

Opcjonalnie kilka pianek, draży lub drobnych ciasteczek do przystrojenia

 

Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 zalecanej ilości wody i zostawiamy do wystudzenia. Maliny rozdrabniamy za pomocą blendera i łączymy w jednolitą masę wraz z jogurtem naturalnym. Na końcu dodajemy wystudzoną galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość rozlewamy do 6 przezroczystych szklanek i chłodzimy przez min. 3 godziny w lodówce. Po schłodzeniu zalewamy gotowy mus jogurtem waniliowym – pół kubeczka na jedną porcję. Na końcu dekorujemy owocami, piankami lub dowolnymi ciasteczkami.

 

 

Korekta: Aleksandra Borkowska

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska