Pomysły na jesienne słodkości – wszystko o gotowaniu w kuchni

 

Korzystaj ze smaków jesieni, która zamienia świat w wielką baśniową krainę z mieniącymi się barwami purpury, żółci i czerwieni. W tym okresie zadbaj o swoje zdrowie oraz brzuch, który domaga się sporej dawki przepysznych dań z jesiennych warzyw i owoców. Wszystkie wzmacniają, rozgrzewają, a przede wszystkim sycą!

Dżem brzoskwiniowy – połączeni smaków lata i kolorów jesieni

Źródło: pixabay.com

 

Składniki:

 

 1 kg brzoskwiń

 200 g cukru

 sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

 

Na samym początku należy oczyścić owoce brzoskwini. Dokładnie sprawdź, czy owoc nie posiada żadnych defektów, które mogą doprowadzić do zmiany smaku dżemu. Następnie obierz owoce, pozbaw je pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Brzoskwinie umieść w garnku z grubszym dnem, dodając później do nich sok z cytryny oraz cukier. Umieść całość na palniku i doprowadź do wrzenia. Delikatność smaku brzoskwiń zależy od ilości czasu ich gotowania. W tym celu musisz zmniejszyć moc palnika i gotować owoce na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszaj, by dżem brzoskwiniowy nie przywarł do dna. Gęsta konsystencja wskazuje na to, że dżem jest już gotowy. Jeśli nie jesteś pewien konsystencji, nabierz odrobinę dżemu na łyżkę. Przechyl ją delikatnie, dobrze przygotowany dżem powinien spadać płatami, a nie spływać. Gotowy garnek z dżemem zdejmij z palnika. Gorący dżem przełóż do umytego, wyparzonego wrzątkiem słoika i od razu zakręć. Możesz wykorzystać w tym celu małe słoiczki, które następnie możesz pięknie udekorować i wręczyć swoim znajomym. Na samym końcu słoiki odstaw do góry dnem, do ostudzenia.

 

Zobacz także: Proste i sprawdzone przepisy na ciasta i łakocie

 

Dojrzałe wiśnie – słodko-kwaśna opowieść o przepysznej tarcie

Źródło: pixabay.com

 

Składniki:

 

Kruche ciasto:

- 250 g mąki pszennej

- pół łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1 łyżka cukru waniliowego

- 50 g cukru

- 120 g masła lub margaryny

- 2 żółtka

- 1 łyżki kwaśnej śmietany

Owoce:

- 700 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

- około 3-4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)

 

Przygotowanie:

 

Przygotowanie kruchego ciasta nie jest pracochłonne, a późniejsze efekty są naprawdę zadowalające! Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy rękami, formujemy w kulę, którą następnie spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki. Po upływie 1 godziny, ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je i wkładamy na formę wysmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, aby mogło przepuszczać powietrze podczas pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upływie około 30 minut wyjmujemy je do ostudzenia. Teraz przyszedł czas na to, abyśmy mogli zająć się owocami wiśni. Przekładamy je do garnka i dodajemy 3-4 łyżki cukru. Owoce gotujemy na średnim ogniu, aż rozpuści się cukier. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki wody. Dodajemy do garnka, aby całość nabrała gęstej konsystencji. Później odstawimy wiśnie do ostudzenia i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Wyrównujemy owoce i kładziemy na nie paski z kruchego ciasta. Układamy plastry według własnego uznania, może być to np. przeplatanka, krzyżówka bądź warkoczyki. Pięknie udekorowana tarta będzie wspaniałym dopełnieniem jesiennego stołu.

 

Zobacz także: Przepis na lunch do pracy, które przygotujesz w kilka minut

 

Czarny bez – przepis na sprawdzoną domową recepturę

 

 

 

Składniki:

 

 1 kg owoców czarnego bzu

 0,5 kg cukru

 szklanka wody (ok. 200 ml)

 

Przygotowanie:

 

Przygotowując sok z czarnego bzu, powinniśmy się kierować bardzo ważną maksymą – „Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w czerwcu, natomiast owoce  we wrześniu”. Jeśli nie będziemy się jej trzymać, możemy doprowadzić do bólów głowy i brzucha. Świeże kwiaty i niedojrzałe owoce zawierają szkodliwą substancję, która może spowodować zatrucie. Objawami są mdłości i wymioty. Owoce czarnego bzu to wielka skarbnica witaminy C, prowitaminy A oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo. Owoce czarnego bzu wykazują działanie m.in.: przeczyszczające, regulujące trawienie oraz chroniące przed promieniowaniem UV. Przygotowanie soku z czarnego bzu rozpoczynamy od obrania owoców z szypułek. Oczyszczone owoce myjemy, aby nie pozostały na nich dodatkowe listki bądź resztki korzonków. Owoce czarnego bzu zalewamy wodą i dodajemy do nich 0,5 kg cukru. Następnie całość stawiamy na włączonym palniku i gotujemy pod przykryciem do chwili, w której owoce puszczą sok. Ciepły sok z owoców czarnego bzu należy przecedzić i przelać do szklanych butelek lub do słoików.

 

Pieczone jabłko – niezastąpiony gość jesiennych spotkań z przyjaciółmi

Źródło: pixabay.com

 

Składniki:

 

 kilka dorodnych jabłek

 cynamon

 laska wanilii

 1 łyżeczka cukru

 

Przygotowanie:

 

Jabłka są wykorzystywane do wielu potraw, zarówno tych słodkich, jak i kwaśnych. Z tych przepysznych i zdrowych owoców robimy szarlotki, sałatki oraz dodajemy do pieczonej kaczki jako słodkie uzupełnienie całości. Jabłka są uniwersalnymi owocami, które są dostępne w naszym klimacie przez cały rok. Pieczone jabłka to jeden z niezastąpionych dań jesiennego stołu, które najlepiej smakują w połączeniu z cynamonem i wanilią. Jabłka można upiec na dwa sposoby, czyli z nadzieniem i bez nadzienia. Jeśli jesteście fanami pieczonych jabłek z nadzieniem, musicie przygotować do tego sposobu rodzynki, orzechy bądź żurawinę. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i w ich miejscu umieszczamy ulubione dodatki, które uprzednio posiekaliśmy i doprawialiśmy cynamonem i wanilią. Do drugiego sposobu są potrzebne wielkie jabłka, które delikatnie nacinamy z jednej strony, aby powstały delikatne plasterki. Dzięki temu sposobowi, ciepło piekarnika dotrze do reszty miąższu jabłka, które ładnie się spiecze. Odsłoniętą stronę miąższu doprawiamy cynamonem i laską waniliową, a także odrobiną cukru dla smaku. Przygotowane jabłka układamy na blasze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku o temperaturze 190 stopni. Pieczemy je ok. 15-20 minut.

 

Zobacz także: Proste i sprawdzone przepisy na ciasta i łakocie  część 2

 

Ciasto marchewkowe – zdobywający popularność króliczy przysmak

Źródło: pixabay.com

 

Składniki:

 

Ciasto:

 2 szklanki mąki

 ¾ łyżki sody oczyszczonej

 4 jajka

 1 szklanka oleju

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 1 szklanka cukru

 1 szklanka ulubionych bakalii (orzechów, migdałów, rodzynek, żurawiny)

 4 szklanki startej marchewki (ok. 6 średniej wielkości marchewek)

Polewa:

 2 łyżeczki cukru waniliowego

 100 g masła

 150 g twarogu na sernik

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i ze zmielonymi bakaliami (opcjonalnie cynamonem). Przygotowaną mieszankę dokładnie dodajemy do marchewki startej na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem na zbitą masę za pomocą miksera. Kiedy całość zmieni kolor i nabierze puszystości, wlewamy do niej stopniowo olej. Wszystko stale miksujemy do uzyskania gładkiej emulsji, do której następnie dodajemy marchewkę i mąkę. Wszystko powoli mieszamy. Masę wlewamy do dwóch wysmarowanych masłem i obsypanych cukrem foremek o dowolnej średnicy i pieczemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Rozpuszczone masło miksujemy z serkiem i cukrem. Przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy. Upieczone i ostudzone ciasto przecinamy z boku na blaty. Podstawę, czyli pierwszy blat do dekorowania, pokrywamy delikatnie kremem – zapobiegnie to jego przesuwaniu. Na kremie układamy kolejny blat, który smarujemy kremem, po czym przykrywamy ostatnim kawałkiem. Zewnętrzny blat pokrywamy grubą warstwą kremu, na którym układamy posiekane orzechy lub inne bakalie do ozdoby. Jeśli jesteście fanami kwaśnych smaków, możecie ułożyć również wiśnie.

 

Jesień to magiczna pora roku, podczas której drzewa zmieniają swoją barwę liści. Parki i zakątki roślinne mienią się różnymi kolorami barw. To również czas, gdy nasz apetyt wzrasta i odkładamy potrzebne witaminy w organizmie przed nadchodzącą zimą. Sok z czarnego bzu może zapobiec wszelkim przeziębieniom, a pieczone jabłko może poprawić nam humor w szare jesienne wieczory.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska