4 pomysły na domowe sosy

 

W domowych warunkach można przygotować wiele smacznych potraw i dodatków. Czasami nie potrzeba do nich zbyt wielu składników, a nawet czasu na ich zrobienie. Tym razem chcielibyśmy przedstawić Wam cztery sposoby na przygotowanie sosów. Oczywiście, znajdzie się też coś dla wegan.

Sosy przydają się do wielu potraw. Do sałatek, kanapek czy kebabów. Te ze sklepu nie zawsze spełniają nasze wymagania, więc co stoi na przeszkodzie, byśmy sami przygotowali w domu pyszne sosy bez wielkiego nakładu pracy?

 

Sos czosnkowy:

 

Składniki:

  • 8 łyżeczek jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki majonezu

  • 4-5 ząbków czosnku (lub czosnek granulowany)

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka cytryny

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania bazy pod sos. Mieszamy jogurt z majonezem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Czosnek drobno kroimy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do bazy. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze soli i pieprzu.

 fot. Aleksandra Stupera

 

Sos chili:

 

Składniki:

  • 8 łyżeczek jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki majonezu

  • 2-3 łyżeczki chili

  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 

Przygotowanie:

  1. Łączymy jogurt z majonezem.

  2. Dodajemy chili i koncentrat pomidorowy. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. W razie potrzeby możemy zwiększyć ilość składników.

  fot. Aleksandra Stupera

 

Sos ostry wegański:

 

Składniki:

  • 4 łyżeczki pikantnego ajwaru

  • 2 łyżeczki majonezu wegańskiego

  • 1/4 łyżeczki pieprzu ognistego

  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego

  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Łączymy ajwar z majonezem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Dodajemy pieprz ognisty, a następnie sos sojowy. Mieszamy.

  3. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać jeszcze sosu sojowego.

 

Sos czosnkowy wegański:

 

Składniki:

  • 6 łyżeczek majonezu wegańskiego

  • 4 łyżeczki soku z cytryny

  • czosnek granulowany

  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Mieszamy majonez z sokiem z cytryny.

  2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

  3. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy soku z cytryny.

 

Takie sosy możecie wykorzystać np. podczas przygotowywania domowego kebabu. Mamy nadzieję, że będą Wam smakować. A może sami macie pomysł na pyszny i szybki sos domowej roboty?

 

Smacznego!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska