Pomysł na pyszne śniadanie: szakszuka

 

Choć nazwa brzmi egzotycznie, szakszuka nie jest skomplikowanym daniem. To nic innego jak jajka z pomidorami. Można do tego dodać ulubione dodatki. Choć wydaje się lekkie, jest naprawdę syte. Koniecznie musicie je wypróbować.

Składniki na szakszukę dla 2 osób:

Pomidory pelati (w sezonie mogą być świeże)

4 jajka

Świeża kolendra lub pietruszka

Papryka

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek do smażenia

Opcjonalnie cebula

 

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na patelni na odrobinie oliwy. Jeżeli dodajecie cebulę to dorzućcie ją, gdy papryka będzie półtwarda i poczekajcie aż się zeszkli. Gdy papryka będzie miękka a cebula zeszklona, dodajcie pomidory. Podduście chwilę, a następnie na patelni zróbcie cztery dziurki w sosie, żeby wbić w nie jajka. Po wbiciu jajek są dwie opcje: można smażyć na patelni aż białka się zetną na małym ogniu lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i poczekać też do ścięcia się białek. Na koniec doprawiamy do smaku i posypujemy świeżą kolendrą lub pietruszką.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska