Pomysł na obiad: Kasza gryczana po meksykańsku

 

Dania meksykańskie, choć wydają się skomplikowane, w rzeczywistości nie wymagają wielu składników, żeby charakteryzować się bogatym smakiem. Niezależnie od tego, co dodamy do naszego dania, pewne jest jedno –  będzie pysznie.

Niedawno wypróbowałam niezwykle intrygujące połączenie meksykańskich składników na bazie kaszy gryczanej, która również ma wyrazisty smak. Okazało się, że uzupełniają się znakomicie. W dodatku to danie jest niezwykle proste w przyrządzeniu. Doskonale sprawdzi się jako obiad, ale również lunch, który można zabrać ze sobą do pracy.

 

Składniki dla 4 osób:

400 gram kaszy gryczanej

500 gram mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
Puszka fasoli czerwonej
Puszka kukurydzy

Pomidory pelati

Papryka czerwona
Kilka listków kolendry

Pieprz cayenne, papryka słodka i ostra, kurkuma

 

Zobacz także: Meksyk na talerzu, czyli domowe enchiladas

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone smażymy w kurkumie i słodkiej oraz ostrej papryce. Gdy już będzie podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolę. Wsypujemy odrobinę pieprzu cayenne (szczypta to już może być za dużo, bo chilli jest bardzo pikantne). Gdy już warzywa będą miękkie, dodajemy odcedzoną kaszę, pomidory z puszki i kolendrę. Mieszamy i gotujemy razem przez chwilę. Całość przed podaniem posypujemy jeszcze świeżą kolendrą.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska