Kraftomania, czyli dlaczego warto spróbować piwa rzemieślniczego

 

W ciągu kilku lat zyskały ogromną popularność. Coraz więcej lokali ma je w swojej ofercie. Trend ten wynika z ich wyjątkowego smaku i jakości. Mowa o piwach kraftowych. Czym są i co decyduje o tym, że są one lepsze niż piwa koncernowe?

Jeśli nudzi Was już smak, czy raczej jego brak, w popularnych koncernowych eurolagerach, warto sięgnąć po coś innego. I tutaj otwiera się przed nami cały świat piw rzemieślniczych. Niezależnie od tego, jaki rodzaj piwa wybierzemy, próbowanie go będzie przygodą. A do wyboru mamy naprawdę wiele smaków. Bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Lubisz gorzki smak? Powinieneś sięgnąć po jeden z najbardziej popularnych stylów jakim jest IPA. India Pale Ale to piwo intensywnie chmielone. Mocno goryczkowe i o bardzo intensywnym aromacie, którego zapach zależy od użytego w nim chmielu. Goryczka nie każdemu odpowiada, to zrozumiałe. Dla osób, które wolą słodki smak odpowiednie będą Fruit Ale z dodatkami owoców i soków owocowych. Słodycz może pochodzić także z dodatku laktozy, jak np. w piwach stylu Sweet Stout. Fani smaków kwaśnych sięgną po Sour Ale. A czy piwo może być słodkie? Oczywiście! Świat piwa kraftowego ma nieograniczone spektrum smaków, a samo jego spożywanie wiążę się z ogromną kulturą picia wyrażoną choćby przez dobór odpowiedniego szkła.

                                                                             Źródło: www.drinksfeed.com

 

Jakie piwo kraftowe wybrać?

Ponieważ świat kraftu pełen jest różnorodności, warto na początku swojej drogi poradzić się kogoś, kto ma w tym zakresie dużą wiedzę. Może akurat ktoś wśród Waszych znajomych jest pasjonatem. Poza tym w internecie znajdziecie całkiem sporo blogów i vlogów poświęconych tej tematyce. Najpopularniejszy prowadzony jest przez Tomasza Kopyrę. Do innych, nie mniej znanych, należą Piwolucja, Piwny Garaż czy Małe Piwko. Osobami kompetentnymi do doradzenia co nam przypadnie do gustu na pewno są pracownicy sklepów specjalistycznych i barmani w multitapach. W Lublinie będą to między innymi Dziki Wschód czy Św. Michał, w Warszawie Artezan Pub i Craft Beer Muranów, w Krakowie Craftownia czy Coolturka, we Wrocławiu Szynkarnia bądź Lamus, w Poznaniu Dom Piwa i Piwna Stopa, a w Gdańsku Graciarnia czy Pułapka. To oczywiście tylko przykłady, takich lokali jest o wiele, wiele więcej. Pracownicy z chęcią pomogą nam z wyborem gatunku piwa po zadaniu kilku pytań. A gatunków jest naprawdę sporo. Dla początkujących polecane są piwa łagodne, o stonowanym smaku i aromacie. Skok na głęboką wodę i próbowanie stylów, które wymagają już pewnej wiedzy na temat piwa, może skończyć się rozczarowaniem. Dlatego na sam początek polecane są piwa lekkie, kwaśne i niezbyt goryczkowe. Kiedy zaaklimatyzujemy się z tymi stylami, możemy przejść poziom wyżej, później kolejny i kolejny. Aż dojdziemy do piw mocnych, intensywnie nachmielonych, torfowych i bardzo złożonych w smaku i aromacie.

Zobacz także: „Złoty trunek” – czego jeszcze o nim nie wiesz?

 

Jaka jest jakość piw kraftowych?

Sama nazwa browarów rzemieślniczych ma pozytywne konotacje. Coś, co jest rzemieślnicze, kojarzy się z dobrą jakością i starannym wykonaniem. Tak jest również w przypadku piw. Krafty, w przeciwieństwie do piw koncernowych, produkowane są ze składników najwyżej jakości. Podczas gdy koncerny oszczędzają na czym tylko się da, stosując ekstrakty słodowe i surowce niesłodowane, browary rzemieślnicze do produkcji używają najwyższej jakości słodów jęczmiennych, pszenicznych czy też innych surowców odpowiednich do różnych stylów piwa. Istotny jest również chmiel, który nadaje piwu aromatu i charakterystycznej goryczki. Nie trzeba się specjalnie wysilać, żeby zauważyć jego obecność w piwach rzemieślniczych. Natomiast w piwach koncernowych, które w smaku przypominają bardziej wodę, ilości chmielu są znikome. I uprzedzając wszelkie pytania, obalmy mit. Chmiel nie jest zastępowany żółcią bydlęcą. Wpływ na jakość końcowego produktu ma także proces fermentacji, który w browarach koncernowych jest przyspieszany, przez zwiększenie temperatury. To z kolei prowadzi do występowania w piwie niepożądanych aromatów.

 

Piwo kraftowe – warzone z pasji

Tego producentom piw rzemieślniczych nie możemy odmówić. Zapoczątkowanie w Polsce piwnej rewolucji było dość ryzykowne. Choć piwa rzemieślnicze robiły już od dawna furorę za oceanem to nikt nie wiedział czy Polski rynek jest gotowy na coś takiego. Nie ulega więc wątpliwości, że pierwsze browary zakładane były bardziej z pasji i chęci zaprezentowania czegoś nowego niż z uwagi na szybki zysk i zbicie fortuny. Wszystko rozpoczynało się więc z miłości do piwa. Choć rewolucja w Polsce przyjęła się bardzo dobrze, browary rozwijają się i pojawia ich coraz więcej, to podejście się nie zmieniło. Pomimo pojawienia poważnych pieniędzy, wciąż wszystko jest owocem rozwijającej się pasji. Możemy się o tym przekonać, biorąc udział w różnego rodzaju festiwalach, np. Chmielakach organizowanych w Krasnymstawie. Poza tym, co roku w Lublinie w listopadzie odbywają się Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych, w czasie których można spróbować nowości, i nie tylko, prezentowanych przez poszczególne browary.

Zobacz także: 7 korzyści płynących z picia alkoholu

 

Jak dobrać piwo do potrawy?

Przyzwyczajeni jesteśmy do spożywania piwa nie ze względu na smak, ale na procenty. Idąc tym tropem, to samo piwo pijemy do różnych potraw. Ale, ale… Już nie tylko Tyskie do kiełbasy z grilla, rewolucja kraftowa umożliwia nam większe pole manewru. Foodparing to sztuka łączenia smaków. Dzięki temu potrawy mają spójny smak. Łączenie piwa z jedzeniem opiera się na prostych zasadach skupiających się na podobieństwie, bądź kontraście. Nie ma miejsca dla półśrodków. Zaczynając od piw ciężkich typu porter, które dobrze komponują się z deserami i serami. Poza tym ciemny trunek na pewno będzie smakował z gorzką czekoladą. Do lagera pasują ostrygi, zaś American Pale Ale doskonale łączy się z burgerami, lekkimi sałatkami czy deserami w formie ciast owocowych, które podkreślą jego aromat, a American Amber Ale z drobiem. Piwo pszeniczne na pewno dogada się z rybą pieczoną bądź grillowaną, a bock z ostrym gulaszem. Piwa sprawdzą się również jako dodatki marynaty do mięs.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska