Pieprz - rodzaje, właściwości, zastosowanie

 

Dawniej był cenną walutą. Dziś znajduje się w każdej kuchni i nikt nie zwraca na niego szczególnej uwagi. Przyprawa, której nieodłączną towarzyszką jest sól. Przedstawiamy… pieprz.

Pieprz to jedna z najczęściej używanych przypraw w naszych domach. Aż do otwarcia drogi morskiej do Indii stanowił jeden z cenniejszych produktów na targach. Zwykłego chłopa nie było na niego stać. Najczęściej gościł na stołach królów i magnatów. Jednak od XV wieku jego wartość spadła i stał się tak powszechny, że niemal niezauważalny. Dlatego dziś chcemy przypomnieć o jego znaczeniu w potrawach.

 

Pieprz czarny

Jest to najpopularniejszy z pieprzów o najostrzejszym aromacie. Jego owoce są zbierane, zanim dojrzeją. Potem suszy się je na słońcu i poddaje fermentacji, przez co przybierają czarną barwę. W środku znajduje się jasne ziarno, dzięki któremu po zmieleniu pieprz nie jest jednolicie czarny.

Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Poprawia krążenie krwi i eliminuje szkodliwe bakterie i grzyby.

Nadaje się do każdej potrawy, wzmacnia aromat pozostałych przypraw i uwydatnia smaki poszczególnych składników.

 

Pieprz biały

Jest otrzymywany z tej samej rośliny, co pieprz czarny. Różni się tym, że po fermentacji jasne ziarenko pozbawia się czarnej otoczki i poddaje ponownie suszeniu. Ma łagodniejszy smak i zapach.

Wspomaga trawienie, łagodzi nudności, zapobiega rozwojowi raka jelita grubego.

Nadaje się do białych sosów, zup, jaj, drobiu i ryb.

 

Zobacz także: Zioła i przyprawy – dlaczego warto ich używać?

 

Źródło: pexels.com

 

Pieprz zielony

Podobnie jak pieprz biały ma związek z czarnym pieprzem. Zbiera się go wcześniej, a następnie poddaje się go suszeniu przez mrożenie, Dzięki temu ma intensywny, ale krótkotrwały smak.

Wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, zapobiega atonii jelit. Pomaga w odchudzaniu i wzmaga przyrost masy mięśniowej.

Nadaje się do sosów, drobiu, mięsa, ryb, zup oraz w niewielkich ilościach do deserów, past lub jako zamiennik kaparów.

 

Pieprz czerwony

Jest uzyskiwany w dwojaki sposób: są to ziarna pieprzu marynowane w occie lub solance (ma podobny smak do pieprzu, ale wyraźniejszy aromat) lub suszone jagody pieprzowca brazylijskiego lub peruwiańskiego (występuje w Ameryce Południowej; ma kruchą osłonę i drobny pył w ziarnach, a w smaku jest łagodniejszy niż pieprz czarny).

Poprawia trawienie. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antyseptycznie.

Nadaje się do zup, owoców morza, mięsa, ryb, bulionów.

 

Pieprz kolorowy

Jest to po prostu mieszanka czterech powyższych pieprzów. Takie urozmaicenie potrafi wzbogacić smak każdej, nawet najprostszej potrawy. Do tego dodaje apetycznego wyglądu potrawom.

 

Zobacz także: Pieprz, który nie jest pieprzem. Te przyprawy używamy prawie codziennie

 

Źródło: pexels.com

 

Pieprz długi

Jest spokrewniony z pieprzem czarnym, ale różni go od niego o wiele ostrzejszy smak i wygląd owoców, które przypominają wąskie i długie szyszki. Występuje w południowo-wschodniej Azji, ale jest wykorzystywany na całym świecie. Zbiera się go, zanim dojrzeje, a potem suszy na słońcu, dzięki czemu przybiera czarną barwę.

Dobrze wpływa na układ pokarmowy i oddechowy, zapobiega nawrotom astmy i pomaga w leczeniu chorób płuc czy pomocniczo przy malarii.

Nadaje się do bulionów, marynat, ostrych i słodko-kwaśnych dań, mięs i serów oraz do deserów, kawy i czekolady.

 

Pieprz cubeba

Inaczej nazywany pieprzem jawajskim lub ogoniastym. Ta druga nazwa wzięła się stąd, że grona, na których znajdują się ziarna pieprzu, mają wydłużony kształt, który przypomina ogon. Głównie znajdziemy go na Jawie, Sumatrze lub w południowym Borneo. W Europie jest na razie mniej znany. Po wysuszeniu przypomina pieprz czarny, ale jest bardziej gorzki i ma intensywny zapach.

Nadaje się do potraw indonezyjskich czy arabskich, mięs, serów i warzyw, a także chleba. Zastępuje pieprz czarny i ziele angielskie.

 

Zobacz także: Przyprawy dobre na trawienie. Te zioła warto używać w kuchni

 

Źródło: pexels.com

 

W naszych kuchniach znajdziemy wiele rodzajów pieprzu, których znaczenia może nie znaliśmy do tej pory tak dobrze. Każdy z nich w inny sposób uświetni nasze posiłki, więc dobrze wiedzieć, jaki najlepiej wykorzystać przy konkretnym daniu.

Miłego gotowania!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska