Pieprz, który nie jest pieprzem. Te przyprawy używamy prawie codziennie

 

Na półkach sklepowych można znaleźć ogrom przypraw pochodzących z różnych miejsc na świecie. Wśród nich najbardziej popularną stanowi pieprz. Znanych jest wiele jego odmian. Jednak możemy też wymienić takie rodzaje, które – poza samą nazwą – z pieprzem nie mają zbyt wiele wspólnego.

Pieprz nadaje się do wielu potraw, urozmaica i wzmacnia ich smak czy zapach. Część jego odmian to po prostu ten sam pieprz, tyle że w różnym momencie dojrzewania i fermentacji. Pozostałe natomiast to przyprawy, w których jest on jedynie dodatkiem lub w ogóle nie występuje. I tej kategorii pieprzu się właśnie przyjrzymy.

 

Pieprz cayenne

Jest nazywany też pieprzem kajeńskim, tureckim czy gwinejskim i wbrew nazwie z pieprzem ma niewiele wspólnego. Pozyskuje się go z ostrej papryczki, która występuje w stolicy Gujany Francuskiej (kraj w Ameryce Południowej), czyli właśnie w Cayenne.

Małe papryczki są zbierane, a następnie suszone i mielone. Przyprawa ma przeważnie intensywny czerwony kolor.

Poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyspiesza trawienie, pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy oraz przydaje się podczas odchudzania.

Nadaje się do dań wytrawnych i czekoladowych deserów.

 

Pieprz ognisty

Jest to pieprz czarny z dodatkiem pikantnego chili, dzięki temu przyprawa jest ostrzejsza. Poza tym często dodaje się do niego estragon, ziele angielskie, sól czy imbir. Z takiego zestawu można samemu przygotować pieprz ognisty.

Nadaje się do mięsa, serów i warzyw.

 

Zobacz także: Pieprz — rodzaje, właściwości, zastosowanie

 

Źródło: pexels.com

 

Pieprz ziołowy

Podobnie jak pieprz ognisty stanowi połączenie pieprzu czarnego z innymi przyprawami. W tym wypadku są to biała gorczyca, majeranek, cząber, tymianek, bazylia, curry, kminek, kolendra oraz ostra papryka. Czasami występuje również czosnek, oregano czy kozieradka.

Działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie i pomaga w walce ze wzdęciami.

Nadaje się do mięs, ryb, jaj, warzyw, sosów i marynat.

 

Pieprz czosnkowy

Jest to połączenie pieprzu czarnego ze zmielonym czosnkiem. Idealne do potraw, które powinny mieć wyrazisty ostry smak z czosnkową nutą.

Nadaje się do mięs, ryb, warzyw i sosów.

 

Zobacz także: Przyprawy dobre na trawienie. Te zioła warto używać w kuchni

 

 Źródło: pexels.com

 

Zobacz także: Zioła i przyprawy – dlaczego warto ich używać?

 

Pieprz syczuański

Ten pieprz jest otrzymywany z czerwonych łupin jagód żółtodrzewa pieprzowego, który nie ma zbyt wiele wspólnego z pieprzem czarnym. Występuje w Chinach, Japonii, Himalajach i Ameryce Północnej.

Ma charakterystyczny ostry smak, w którym można wyczuć nutkę cytryny. Świetnie komponuje się z chili czy imbirem.

Nadaje się do mięs, ryb, tofu, warzyw, ostrych potraw.

 

Pieprz cytrynowy

Jest to połączenie pieprzu czarnego, białego i skórki cytryny. Dzięki temu wyraźny jest ostro-kwaśny aromat.

Nadaje się do mięs, ryb, sałatek, marynat i sosów, a nawet do koktajli owocowych. 
 

 Źródło: pexels.com
 

Poza dobrze znanymi nam pieprzami w naszych kuchniach można znaleźć przyprawy, które nie mają z pieprzem czarnym zbyt wiele wspólnego. Mimo to również nadają się do wielu potraw, urozmaicają ich smak i wzbogacają aromat. Niemal każdą z nich możemy wykonać sami, odpowiednio dobierając proporcje poszczególnych składników.

A może już prowadziliście podobne kulinarne eksperymenty i stworzyliście własne połączenia pieprzów z dodatkami? Czekamy na Wasze pomysły w komentarzach.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska