Pieczona owsianka z musem jabłkowym. Przepis na śniadaniową szarlotkę

 

Co jest najlepszym sposobem na jesień? Zdecydowanie szarlotka. A w zdrowej wersji to danie idealne. Wyjątkowy smak, niezwykły aromat. Pieczona owsianka z musem jabłkowym w postaci szarlotki to doskonały pomysł na śniadanie, które zapewni energię na cały dzień.

Jabłka to owoc szczególnie smaczny podczas jesieni, a w połączeniu z cynamonem jest prawdziwą poezją. W zdrowej wersji pieczonej owsianki z musem jabłkowym dostajemy porcję szarlotki, której smak przypadnie do gusty nawet najbardziej wybrednym smakoszom słodyczy. Ciasto wychodzące z tego przepisu ma tylko 570 kalorii (można zmniejszyć ich ilość, pomijając orzechy), więc stanowi idealny pomysł na pożywne i syte śniadanie. 

 

Zobacz także: Przepis na fit chlebek bananowy. Wystarczą 4 składniki!


Składniki na jedną porcję pieczonej owsianki z musem jabłkowym:
📍  1 duże jabłko (220 g)
📍  50 g płatków owsianych

📍  2 łyżeczki miodu (24 g)
📍  2 łyżki cynamonu 
📍  80 ml mleka 0,5%
📍  8 g orzechów włoskich 
📍  1 jajko

 

Zobacz także: Przepis na owsiankę nocną. Pomysł na zdrowe i błyskawiczne śniadanie

 

Przygotowanie pieczonej owsianki z musem jabłkowym:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy pół porcji cynamonu, jajko, łyżeczkę miodu oraz pół porcji pokrojonych orzechów i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby płatki wchłonęły mleko i napęczniały. W rondelku na odrobinie wody gotujemy drobno pokrojone (lub starte na dużych oczkach) jabłko z resztą cynamonu. Trzymamy na małym ogniu i często mieszamy, aż powstały sok jabłkowy wyparuje. Foremkę albo kokilkę najpierw wypełniamy musem jabłkowym, a na górę dajemy przygotowane wcześniej płatki owsiane. Na wierzch pieczonej owsianki z musem jabłkowym kładziemy orzechy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy w piekarniku. 

Pieczona owsianka z musem jabłkowym jest pyszna zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale można ją też zjeść na zimno albo rano podgrzewać przez 2-3 minuty w mikrofalówce. Jeśli zwiększymy proporcje i w foremce ułożymy na przemian owsiankę i mus jabłkowy – otrzymamy pyszną szarlotkę, którą możemy pokroić na porcje i podawać jako ciasto. 

 

 

Smacznego!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska