Owoce sezonowe. Kiedy kupisz świeże owoce?

 

Wiosna już w pełni i lada moment na targach pojawią się świeże i soczyste owoce. Nie ma nic wspanialszego niż miska pełna kolorowych i zdrowych witamin w postaci jabłek, jagód czy czereśni. Kiedy jest sezon na truskawki, a kiedy na wiśnie i inne owoce? Sprawdź poniżej.

Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze owoce, ich ceny niejednokrotnie są kosmiczne. Jednak nie ma nic wspanialszego niż kompot ze świeżego rabarbaru, ciasto ze śliwkami czy jagodzianki. Późna wiosna, lato i wczesna jesień to ulubiony czas tych, którzy prowadzą aktywny tryb życia. Suszone owoce to nie to samo, co te prosto z drzewa. Przygotowałam kalendarz owoców sezonowych, w którym znajdziesz spis owoców, rosnących w Polsce, oraz miesiące, w których się pojawiają.


Zobacz także: Przepis na ciasto z jabłkami – fit szarlotka

 

Agrest – pomaga w przemianie materii, jest doskonałym lekiem przeciw i na zaparcia. Możemy go jeść od maja do lipca, jednak mówi się, że to w lipcu jest najsmaczniejszy, bo dojrzewa w pełnym słońcu.

 

Arbuz – doskonale gasi pragnienie, bo składa się z aż 92% z wody. Jest również doskonałym afrodyzjakiem. Sezon na arbuz zaczyna się w czerwcu, a kończy się z ostatnimi dniami sierpnia.

 

Czereśnie – pełne witamin i minerałów, doskonałe na artretyzm, wspomaganie pracy serca oraz układu pokarmowego. Niestety możemy je zjeść tylko w czerwcu i na początku lipca, ale warto zrobić z nich przetwory takie jak dżem albo zamrozić (jednak nie można ich trzymać w zamrażalniku dłużej niż 10 miesięcy).

Fotografia: pixabay.com/pl

 

Gruszka – źródło potasu i miedzi, doskonały lek na zaparcia i problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem. Najlepiej jeść je surowe, nawet ze skórką, ale gruszka świetnie się sprawdza w musach i jako dodatek do ciast.


Zobacz także: Jesienne przetwory doskonałe do jedzenia i na prezent

 

Jabłko – to król polskich owoców. W Polsce mamy wiele odmian, dlatego smakiem świeżych jabłek możemy cieszyć się niemal cały rok. W lipcu na drzewach pojawiają się znane nam z dzieciństwa Papierówki, które były kwaśne, ale jadło się je prosto z drzewa. Wraz z początkiem roku szkolnego pojawiają się (moje ulubione) kwaśne Antonówki, idealne na mus. Koniec września to czas Renety – szarej i złotej, idealnej do deserów – oraz Szampiona. W październiku zbiera się Ligol – polska odmiana, pochodząca ze Skierniewic.

Zobacz także: Król polskich owoców w trzech pysznych odsłonach

 

Jagoda – jest pełna błonnika, dlatego wspomaga odchudzanie. Ponadto podnosi poziom dobrego cholesterolu i obniża złego. Jagody pojawiają się w sierpniu i można je zbierać aż do października.

 

Zobacz także: Tort malinowo-jagodowy

 

Jeżyna – jej czas to sierpień i wrzesień. Ma w sobie sporo witamin i jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jest antyoksydantem i działa antybakteryjnie. Jemy ją prosto z krzaka, dodajemy do owsianki lub robimy z niej sok, który w zimowe miesiące zapobiega przeziębieniom. Świeże jeżyny znajdziemy na krzakach w sierpniu i we wrześniu.

 

Malina – doskonały lek przeciwgorączkowy oraz przeciwbólowy przy menstruacji. Dodajemy ją do ciast, deserów, naleśników, koktajlów, robimy z niej dżemy i soki. W zależności od odmiany możemy cieszyć się jej smakiem od maja do września.

Fotografia: pixabay.com/pl

 

Zobacz także: Ciasto czekoladowo-malinowe bez pieczenia

 

Morela – typowo wakacyjny owoc. Reguluje pracę nerek i ciśnienie krwi oraz poprawia trawienie i jest polecana anemikom. Jej soczystym smakiem możemy się cieszyć w lipcu i sierpniu, ale warto ją ususzyć lub zrobić z niej dżem.

 

Nektarynka – w dzieciństwie jadłam ją, aż rozbolał mnie brzuch! Do dziś pamiętam to uczucie, kiedy słodki sok spływał mi po brodzie. Na powrót do smaków dzieciństwa z pysznymi nektarynkami możemy sobie pozwolić tylko w lipcu i sierpniu.

 

Pigwa – istne bogactwo makro i mikroelementów, witamin i aminokwasów. Sok z pigwy albo konfitura dodana do herbaty pomoże ci w walce z przeziębieniem. Owoc pigwy dojrzewa w październiku.

 

Porzeczka – biała, czarna, czerwona. Nieważne, który kolor wybierzesz, zafundujesz sobie mnóstwo witamin i minerałów. Regulują przemianę materii, działają przeciwzapalnie i dzięki nim zapobiegniesz przeziębieniom. Jedz je prosto z krzaka, zrób z nich kompot lub dżem, a z czarnej porzeczki – doskonałą nalewkę. Sezon na porzeczki trwa od czerwca do sierpnia.

Fotografia: pixabay.com/pl 

 

Śliwka – powidła z tego owocu to również smak dzieciństwa. Wspomaga układ trawienny i ma w sobie mnóstwo żelaza oraz witaminy A. Sezon na śliwki trwa od lipca do września.

 

Truskawka – trzeba jej przyznać: jest najbardziej wyczekiwanym owocem w roku. Z niecierpliwością czekamy na makaron z truskawkami z przepisu babci, ciasto, dżem, ale przede wszystkim jedzone bez niczego lub w czekoladzie. Niestety świeże, ekologiczne truskawki dostępne są tylko od czerwca do połowy lipca.

 

 

Zobacz także: Sprawdzone przepisy na owocowe koktajle bez laktozy

 

Winogrono ulubiony owoc koneserów alkoholi własnej roboty, bowiem najlepsze jest domowe wino. Chodź cały rok możemy rozkoszować się ich smakiem, są to owoce sprowadzane z zagranicy. Polskie owoce można znaleźć od sierpnia do października.

 

Wiśnia – jest przepyszna, chętnie widzimy ją na kanapkach w postaci dżemu lub jako dodatek do ciast i jogurtów. Ma w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, potasu, błonnika i witaminy C. Niestety sezon nią jest tylko w lipcu.

 

Żurawina – najczęściej jadana w postaci suszonych owoców, ale świeża jest równie pyszna i zdrowa. Jest dobrym lekarstwem przeciw grypie, infekcjom pęcherza i chorobom wątroby. Ja najbardziej lubię owsiankę z żurawiną, ale można z nią zrobić pyszne ciasto, a nawet chleb. Choć żurawina zaczyna się pojawiać już na wiosnę, to w pełni dojrzała jest dopiero w połowie września.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Ostatnie posty
Please reload

RSS Feed

Skontaktuj się z nami

Znajdziesz nas:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • snapchat dailyvibes
  • YouTube Social  Icon

DailyVibes - kulturalny, lifestylowy portal.
Znajdziesz tu: recenzje filmów, książek i spektakli, zdrowe przepisy, artykuły o zwierzętach, publicystykę, ciekawostki o zdrowiu, urodzie i sporcie.
Codzienna dawka pozytywnych wibracji!

Warszawa, Polska